FOTO: null

Svjedoci smo ovih dana brojnih udarnih rupa koje su nakon otapanja snijega i posipanja abrazivnih sredstava nastale na ulicama Grada Bijeljina. Dimitrija Tucovića, Miloša Obilića, Raje Baničića samo su neke od ulica koje imaju najviše oštećenja.

Građani, a posebno vozači nezadovoljni su ovakvim, katastrofalnim stanjem u kom se nalaze putevi. S obzirom da nam se veliki broj naših sugrađana javio s istim pitanjem i apelom da pišemo o ovom problemu, mi smo to i učinili.

Odgovore smo potražili u Stambeno-komunalnom odjeljenju Gradske uprave, a u daljem tekstu vam donosimo saopštenja:

1. Kada će doći do sanacije udarnih rupa po gradskim ulicama i koliko će trajati?

- "Svake godine u svim gradovima u RS postoji procedura izbora izvođača radova u skladu sa Zakonom i programom rada Skupštine koji se usvaja. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama obavezna je procedura izbora izvođača radova. Prije nego što se raspiše raspisivanje, Grad usvaja budžet, a u januaru je usvojen program rada Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine i mi smo prvo odjeljenje koje je usvojilo plan rada. Mi smo na prethodnoj sjednici Skupštine grada iznijeli sve planove za ovu godinu i svi planovi su usvojeni. Tek nakon toga i nakon uvojenog plana javnih nabavki (usvojen takođe prije 5-6 dana) stvorili su se uslovi da raspišemo tender i puštamo ih za dan dva u skladu da izmjenama Zakona o javnim nabavkama, procedura izbora izvođača traje bar mesec dana.  

Ako je sad 12. februar, ne možemo početi sa sanacijom udarnih rupa prije 15. marta", navode iz Gradske uprave, dodajući i to, da je tako u cijelom svijetu, svi gradovi tokom zime, zbog upotrebe soli imaju problem sa oštećenjima na kolovozima. 

- "Prošle godine je bilo mnogo manje zbog manje padavina, svjesni smo problema koji postoji i potrebe da se problem što prije riješi i radimo maksimalno brzo u uslovima koje imam i pravilima koje moramo ispoštovati. Svako nepoštovanje zakona izaziva probleme sa revizijom i inspekcijama."


2. Neki sugrađani su imali oštećenja na poslovnim objektima (razbijeno staklo), kome da se obrate i mogu li očekivati odštetu?

- "Što se tiče oštećenja na objektima, to je vrlo teško dokazivo. Eventualno neki video zapis, ne sumnjamo da se to desilo, ali to treba da se dokaže da bi neko namirio eventualnu štetu na staklu. Ostavljamo mogućnost građanima da dokažu." 

3. Ukoliko dođe do oštećenja na automobilima, imaju li vozači pravo žalbe firmi koja održava puteve i kakva je tu procedura?

- "Što se tiče oštećenja na autima postoji Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima koji kaže da vozač mora prilagoditi brzinu vozila uslovima na putu. Taj zakon obezbjeđuje putare i sve ostale izvođače radova koji eventualno nisu prilagodili kolovoz za normalno odvijanje saobraćaja, posebno u zimskim uslovima se toleriše postojanje udarnih rupa na kolovozu i građani moraju da znaju da u takvim uslovima moraju da prilagode brzinu i da smanje brzinu, da se kreću brzinom kojom se može izbjeći eventualna rupa ili zaobići."

U ljetnjim uslovima, kad izvođači radova mogu da izvrše popravke oštećenja na putu, u tim uslovima je lakše dokazati i naplatiti eventualnu štetu nastalu na vozilu, uz uslov da se i ta šteta mora takođe dokazati. Ne postoje firme koje to zvanično rade ako se to dogodi, na licu mjesta se mora ostati, pozvati saobraćajnu policiju i onda evidentirati to oštećenje. Dakle, mora postojati zapisnik saobraćajne policije, ali u zimskim uslovima ni on nije garant da će se ta šteta naplatiti,  navodi se na kraju saopštenja koje je za portal InfoBijeljina dalo Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Bijeljina.

Na kraju ovoga, ostaje nam da sačekamo mart, a do tada iz Gradske uprave apeluju da vozači više pažnje obrate pri kretanju na putevima.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )