FOTO: null

Predstavnici sindikata "Željeznica RS" juče su još jednom iznijeli primjedbe na plan povećanja plata pojedinim rukovodiocima, a uprava preduzeća poručila im je da će razmotriti njihove sugestije i da će konačnu odluku o tome donijeti Vlada RS.

"Željeznice" su prošle sedmice saopštile da povećanjem plata rukovodiocima srednjeg ranga nastoje da zaustave ili uspore trend odlaska stručnog kadra.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin rekao je nakon jučerašnjeg sastanka da su im u upravi saopštili da će Nadzorni odbor preduzeća sva pitanja u vezi sa povećanjem plata koja su predviđena novim pravilnikom usaglasiti sa Ministarstvom saobraćaja i veza i premijerkom RS Željkom Cvijanović.

- Došlo je do rasta plata rukovodiocima. Nerealno je da njima budu povećane plate, a radnicima ne. To se ne može desiti - kazao je Marin.

I ostali sindikalci ističu da se na sastanku nije desilo ništa novo, ali da se nadaju da neće doći do povećanja plata šefovima.

- Očekujemo i da do kraja ove i eventualno u prvoj polovini iduće godine ne dođe ni do otpuštanja viška zaposlenih - kazao je predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković.

Cvijanović je ranije izjavila da je odluka o povećanju plata rukovodiocima u "Željeznicama" neprihvatljiva, s obzirom na izazove s kojim se susreće ovo preduzeće, uključujući i finansijsko i organizaciono restrukturiranje koje će zahtijevati veliku sumu novca.

Na sastanku je bilo riječi i o sistematizaciji radnih mjesta, kojom je predviđeno otpuštanje 500 radnika do kraja godine.

- Do otpuštanja radnika neće doći sigurno prije nego što Svjetska banka odobri novac za restrukturiranje "Željeznica" i isplatu otpremnina. Moguće je da pojedinim radnicima koji imaju ugovore na određeno oni ne budu produžavani. Na taj način je moguće smanjenje i prirodnim odlivom, odnosno penzionisanjem onih koji ispunjavaju uslove - naveo je Marin.

Planom restrukturiranja "Željeznica", koji je krajem juna predstavljen u Vladi, predviđeno je da ovo preduzeće broj zaposlenih smanji za 500 do kraja 2017, a za isto toliko do okončanja restrukturiranja 2021. godine. Izmirenje obaveza prema radnicima i duga za poreze i doprinose planirano je iz kredita Svjetske banka u iznosu od 50 miliona dolara. U "Željeznicama" je na kraju prvog polugodišta bilo 3.045 radnika.

Kolektivni ugovor

Na sastanku sindikalaca i uprave "Željeznica RS" bilo je riječi i o zaključenju kolektivnih ugovora. Obje strane su se saglasile da treba nastaviti pregovore kako bi što prije došlo do zaključivanja ugovora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )