FOTO: null

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH odlučio je da poveća akcize na naftu, naftne derivate, plin, pivo i alkohol, a po ovom osnovu država će od građana uzeti stotine miliona KM.

Prema nepotvrđenim informacijama, izmjene Zakona o akcizama BiH, koje su i obaveza iz Reformske agende, potrošače u BiH koštaće najmanje 200 miliona KM. Po Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, koji je usvojen na sjednici UO UIO, predviđeno je da akciza na naftu i naftne derivate bude povećana za 0,15 KM, dok će se na pivo plaćati posebna akciza od 0,15 KM koja će predstavljati namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja koji imaju velikih problema sa budžetima. 

Prema predloženim rješenjima, biće uvedena i posebna akciza od pet KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju. Ukoliko predložena rješenja dobiju podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, što je gotovo izvjesno, potrošači u Bosni i Hercegovini litar goriva skuplje će plaćati 0,15 KM. Inače, litar goriva trenutno u BiH je opterećen sa dvije akcize koje se odnose na održavanje i izgradnju puteva, odnosno autoputeva, koje ukupno iznose 0,25 KM. Akciza od 0,15 KM plaća se za održavanje puteva i do sada se prikupljala kao osnovni prihod, dok se akciza od 0,10 KM namjenski usmjeravala za izgradnju autoputeva. Predloženim novim zakonom ove dvije akcize se objedinjuju u jednu koja iznosi 0,25 KM i isključivo će se koristiti za izgradnju autoputeva i puteva i to u omjeru od 80 naprema 20 odsto u korist autoputeva. 

Što se tiče sadašnjih akciza na gorivo, tokom prošle godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je ukupno 469 miliona KM od akciza na naftu i naftne derivate, od čega se samo na putarinu odnosi 320,5 miliona KM. Na osnovu akcize od 0,15 KM za puteve UIO tokom prošle godine prikupila je 192,3 miliona KM, tako da nije teško zaključiti, ukoliko potrošnja goriva bude na sadašnjem nivou, da će se uvođenjem nove akcize prikupiti dodatnih oko 190 miliona KM plus akcize na alkohol i pivo. Po osnovu akciza na pivo tokom prošle godine prikupljeno je 49,9 miliona KM, dok je po osnovu akciza na alkohol prikupljeno 24,2 miliona KM. 

"Ne vidim neki veliki razlog za povećanje akciza i na to gledam kao na nedostatak prihoda za vraćanje kredita. Ako treba za neke investicije, kao što u ovom slučajevu tvrde da treba, za puteve to su mogli unutrašnjim preraspodjelama u budžetu", rekao je Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli, dodajući da može razumjeti povećanje akciza na pivo, duvan ili alkohol, ali da će skuplji energenti, u ovom slučaju nafta, izazvati kontraefekat. Iako je Reformskom agendom bilo planirano da BiH poveća akcizu i na duvan i duvanske proizvode, o tome će se ipak odlučivati krajem godine, a i prihodi po ovom osnovu biće usmjereni u fondove zdravstvenog osiguranja.  

Prevoznici najavljuju blokade Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske negodovalo je zbog najave povećanja akcize na gorivo tražeći hitan sastanak sa zvaničnicima insitucija RS kako bi ovaj prijedlog bio odbačen. U svom pismu, upućenom zvaničnicima UIO, predstavnicima Vlade RS i Privredne komore, Udruženje prevoznika navodi da prilikom registracije kamiona i priključnih vozila izdvajaju daleko najveće nadoknade za putarine. 

Istovremeno skreću pažnju da strani prevoznici po BiH voze nesmetano bez bilo kakve nadoknade, što nije moguće uraditi u njihovim zemljama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )