FOTO: null

Privredno društvo BH-Gas, uz podršku federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, želi da zadrži monopol na gasnom tržištu BiH insistirajući na usvajanju zakona o gasu BiH, što nije prihvatljivo za RS, ali i kršenjem Ustava BiH.

Nadležne u RS su na to upozorili iz preduzeća za gasne projekte u vlasništvu RS "Gas-Res" nakon što su od "BH-Gasa", koji je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, dobili odbijenicu za pristup transportnoj mreži kako bi isporučili gas potencijalnim kupcima u tom entitetu i, prije svega, "Sarajevo-gasu" iz Istočnog Sarajeva.

Naime, nakon skoro 40 godina isporuka prirodnog gasa ne ide samo preko "BH-Gasa" već i po ugovoru "Gas-Resa" sa "Gasprom eksportom". "Gas-Res" je u avgustu uputio zvaničan zahtjev preduzeću "BH-Gas" za pristup transportnoj mreži rukovodeći se opšteprihvaćenim principom o otvorenom pristupu gasne infrastrukture, ne samo u BiH, već i u Evropi i u svijetu. Podsjetili su i na to da bez poštovanja tog principa prirodni gas nikad ne bi mogao biti isporučen ni građanima ni industriji u FBiH, jer se ulazni gasovod u dužini od oko 60 kilometara nalazi na teritoriji RS.

- Odgovor "BH-Gasa" je bio negativan. Jasno su saopštili da je, prema njihovoj važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede "BH-Gas" jedini nadležan za transport i snabdijevanje prirodnim gasom na prostoru FBiH i da u skladu sa tim odbija "Gas-Resu" pristup transportnoj mreži - kazali su "Glasu Srpske" u preduzeću iz RS.

To potvrđuje dopis "BH-Gasa" koji je u posjedu "Glasa".

- Usvajanjem zakona o gasu na državnom nivou koji bi predvidio uspostavljanje regulatorne agencije definisala bi se sva pravila i procedure, kao i tarife transporta prirodnog gasa na čitavom prostoru BiH - navedeno je u odgovoru koji su potpisali direktor Mirza Sendijarević i izvršni direktor "BH-Gasa" Haris Hrnjičić.

U "Gas-Resu" su kazali da su ovakav odgovor "BH-Gasa" i uredba na koju su se pozvali direktno kršenje Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na promet robe, usluga, kapitala i lica.

- U Ustavu je jasno navedeno "postojaće sloboda kretanja širom BiH. BiH i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala kroz BiH. Nijedan entitet neće uspostaviti kontrolu na granici između entiteta" - naglašavaju u "Gas-Resu".

"Gas-Res je u oktobru uputio dopis federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao regulatoru u sektoru gasa u FBiH, u kojem je zatraženo da riješi pitanje pristupa na isti način kako je to omogućeno subjektima iz FBiH u RS. U odgovoru ministarstva od 26. novembra navedeno je da neće razmatrati žalbu "Gas-Resa", iako su to po uredbi koju su donijeli obavezni, dok ne budu usvojena zakonska rješenja o gasu na nivou BiH.

- Ovakav odgovor ministarstva je apsurd pravnog sistema u BiH i FBiH, jer očigledno je da ministarstvo ne postupa ni po uredbi koju je samo donijelo, već se poziva na neki budući, samo njima poznati, set zakona koji bi trebalo donijeti na nivou BiH - naglasili su u "Gas Resu" i dodali da Vlada FBiH nastoji da umanji elemente državnosti RS.

Pojašnjavaju da Vlada Federacije u Uredbi koju je donijela, a "zbog specifičnog ekonomskog interesa", između ostalog, tretira RS kao posebnu državu, izvan pravnog sistema BiH.

Napominju da je nepobitna činjenica da "BH-Gas" koristi infrastrukturnu mrežu gasnih subjekata u RS i da je doskora bez ikakvih prepreka snabdijevao gasom potrošače na području RS.

- Jedini razlog zbog čega više ne prodaje gas u RS nije nikakva administrativna prepreka već tržišna nekonkurentnost u odnosu na prirodni gas koji isporučuje "Gas-Res". Ako bi se RS ponašala na identičan način, FBiH bi u roku od 24 časa ostala bez gasa - kažu u "Gas-Resu".

Dodali su da su nakon odgovora iz federalnog ministarstva uputili dopis Ministarstvu za industriju, energetiku i rudarstvo RS i predložili ili postizanje dogovora dva ministarstva o ravnopravnom pristupu za oba gasna sistema, ili uvođenje odgovarajućih recipročnih mjera od strane RS.

- Činjenica da radimo odgovorne poslove u složenim vremenima upućuje nas na prihvatanje konkurencije kao osnovnog uslova uz poštivanje svih i novih i starih regula. Ne može se promovisati ništa od verbalnih stavova, a štititi višedecenijski monopol. Kad bi bilo više saradnje i uvažavanja, a manje ničim opravdanih prepreka, bilo bi bolje za sve subjekte, a potrošače posebno - kazao je "Glasu Srpske" direktor preduzeća "Gas-Res" Slobodan Puhalac.


Višemilionska naknada

U "Gas-Resu" su upozorili da "BH-Gas" odbija da plati naknadu za korišćenje 60 kilometara transportnog gasovoda u vlasništvu subjekata iz RS, a koju određuje Regulatorna komisija za energetiku RS i koja je usklađena sa normama koje se primjenjuju u Evropskoj uniji.

- Prema dostupnim podacima, od potrošača prirodnog gasa u RS "BH-Gas" je u proteklim decenijama ostvarivao ekstra profit u iznosu od više desetina miliona dolara. Gdje je i na koji način utrošen ili izgubljen taj višemilionski iznos, moguće je samo pretpostavljati - zaključili su u "Gas-Resu" .

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )