FOTO: Glas Srpske

Osnovci i srednjoškolci iz Republike Srpske sve češće učiteljice, nastavnice i profesorice zatrpavaju skupocjenim poklonima koji koštaju i po nekoliko stotina maraka, a takav trend, prema kojem cvijeće i čestitke više nisu dovoljni, nametnulo je potrošačko društvo u kome se gotovo sve gleda kroz novac.

Mame i tate s kojima smo razgovarali kažu da u danima pred 8. mart ili završetak škole viber grupe roditelja čija djeca pohađaju isto odjeljenje “eksplodiraju” od prijedloga i dilema šta pokloniti razrednici ili učiteljici. Ističu da roditelji, uglavnom oni imućniji, često kao idealan poklon predlažu mobilne telefone, kožne torbe, parfeme, skupocjeni nakit, poklon bonove iz radnji poznatih brendova.

- Većini je bitno samo da kupimo nešto skupo i obično tako na kraju i bude. Neki roditelji su insistirali da kupimo “ajfon”, što smo na kraju i uradili jer se većina složila - ispričala je majka osnovca koja nije željela da joj objavimo ime.

Slična situacija je i drugim gradovima, pa su tako roditelji u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi razrednici nedavno poklonili bicikl vrijedan stotine maraka. 

Maksimalna vrijednost poklona koji prosvjetni radnici smiju primiti od đaka i njihovih roditelja u Srpskoj nije propisana zakonom, kao što je slučaj sa funkcionerima koji poklone skuplje od 300 KM ne smiju zadržati, već ih moraju prijaviti nadležnoj komisiji i predati organima vlasti koji su ih izabrali ili imenovali.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je način darivanja prosvjetnih radnika propisan etičkim kodeksom za radnike i učenike osnovnih i srednjih škola. Istakli su da je tim dokumentima definisano da radnici škola ne smiju tražiti ili primati poklone ili usluge, ukoliko postoji opravdana pretpostavka da će time biti izvršen uticaj na njihovu objektivnost i ispunjenje profesionalnih obaveza.

- Prema etičkom kodeksu prosvjetni radnici su dužni da utiču na suzbijanje svakog oblika korupcije i nezakonitih radnji u školi, te da prijave takve slučajeve - istakli su u Ministarstvu prosvjete.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da prosvjetni radnici poklone dobijaju u prilikama kao što su završetak prvog razreda, petog, devetog, kao i za 8. mart.

- Smatram da je nepotrebno prosvjetnim radnicima davati bilo kakve poklone. Roditelji su ti koji u 99 odsto slučajeva odluče da kupe skupi poklon, a to rade jer možda vjeruju da će se zbog toga nastavnici ljepše odnositi prema njihovoj djeci - rekao je Damjanović i dodao da su učenici i prije kupovali poklone, samo što je sada vrijednost mnogo veća.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda kaže da nove trendove kreiraju roditelji, a ne prosvjetni radnici.

- Ne može se djeci zabraniti da kupe poklon učiteljici, ali ne podržavam tendenciju kupovanja skupih poklona - rekla je Mrda i apelovala da se ne kupuju skupocjeni darovi.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kaže da skupi pokloni nisu praksa u srednjim školama.

- Srednjoškolci su malo ležerniji u vezi s tim. Kolege uglavnom dobijaju cvijeće ili neki simboličan poklončić koji nema veliku materijalnu vrijednost - rekla je Sovilj.

Prosvjetni radnik u penziji Tatjana Radoja, koja je 20 godina radila kao učiteljica, a isto toliko kao direktor banjalučke OŠ “Aleksa Šantić”, za “Glas Srpske” se prisjetila šta je ona poklonjala svojim nastavnicima, te kakve je darove dobijala.

- Kada sam bila učenik, prije pola vijeka, učiteljicu smo znali obradovati buketićem cvijeća koje smo brali u našim vrtovima, a kada sam počela službovati, od učenika sam dobijala mirišljave sapune za umivanje ili male staklene činije. Bilo je i knjiga koje i dan-danas čuvam i kada ih ugledam sjetim se svojih đaka. Poklon se u to doba davao onom ko se voli i imao je emotivnu vrijednost, nikako materijalnu - ispričala je Radoja.

Istakla je da sada pojedini prosvjetni radnici svojim đacima nagovijeste kakav poklon žele i čemu bi se obradovali.

- Čula sam da se to radi i smatram da je greška roditelja što to dopuštaju. Dijete za svoje učitelje želi velike stvari jer ne shvata vrijednost, ali dužnost roditelja je da djecu usmjeravaju. Neki roditelji skupim darovima pokazuju svoj status, da se vidi ko su i šta su - dodala je Radoja.

Bez prijava

Predrag Damjanović kaže da roditelji imaju mogućnost da prijave one prosvjetne radnike koji zatraže neki poklon.

- Kada bi se svi držali etičkog kodeksa, skupih poklona ne bi bilo. Nikada nam nije stigla nijedna žalba roditelja da su učitelji ili nastavnici tražili poklone - rekao je Damjanović. I u Ministarstvu prosvjete kažu da nikada nisu zaprimili žalbu na prosvjetare u vezi sa primanjem poklona od đaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )