FOTO: null

Potrebno je učiniti sve da ne dođe do usvajanja britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN jer bi to imalo katastrofalne posljedice po buduće generacije, rekao je lobista u Velikoj Britaniji Radomir Putniković.

Putniković je izrazio uvjerenje da rezolucija neće biti usvojena i da će Rusija staviti veto, te ocijenio kao pozitivan zahtjev predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji da stavi veto u Savjetu bezbjednosti UN.

On je za beogradske "Večernje novosti" naglasio da su ovu rezoluciju inicirali bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u Arminka Helić, potpredsjednik jednog američkog društva u Londonu i savjetnik i šef kancelarije Vilijema Hejga, bivšeg britanskog ministra inostranih poslova. 

Putniković je rekao da je problem Srbije što traži prijatelje tamo gdje ih nema i ukazao na to da se u međunarodnoj politici sve svodi na interes. "I Rusi imaju svoj interes, Britanci nam nikada nisu bili prijatelji i od njih nemojte da očekujete fer-plej, već samo interes, a to je ovog momenta da se Srbi obleže kao genocidan narod", smatra Putniković.

On je objasnio da je razlog tome što bi tada mogli da manipulišu srpskim narodom putem Međunarodnog monetarnog fonda i u raznim organizacijama.

Putniković je zaključio da je za Britance veliki problem kada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "traži referendum". "To je za njih anatema", rekao je Putniković.

Ekspert odbrane u procesima za Srebrenicu admiral Boško Antić je rekao da genocida nad Bošnjacima u Srebrenici nije bilo, a da bi usvajanje britanske rezolucije u UN dalo pravi argument porodicama poginulih da traže ratnu odštetu.

On je istakao da Haški tribunal nije utvrdio ko je naredio i organizovao navodni genocid ni broj stradalih u njemu, kao i da se manipuliše brojkom od 8.000 ubijenih muslimana, što sadrži i britanska rezolucija, iako je na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru pominjano 4.970 žrtava.

"Eventualno usvajanje ovog papira u UN sa podatkom od 8.000 poginulih biće nesumnjivo pravni argument da njihove porodice u parničnom postupku traže od Republike Srpske ratnu odštetu, što bi po nju bilo fatalno", ukazao je Antić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )