FOTO: null

Šesto regionalno takmičenje učenika u poznavanju nacionalnih manjina okupilo je ove godine u Bijeljini predstavnike svih 18 osnovnih škola iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

U gradskom Centru za kulturu danas je održan revijalni dio manifestacije "Upoznajmo se - nacionalne manjine u BiH", na kojem je više od 130 učesnika dočaralo publici život, tradiciju i običaje 17 nacionalnih manjina u BiH. 

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u regiji Milica Perković rekla je novinarima da aktivnosti u okviru ovog tradicinalnog takmičenja traju od početka radne godine, jer se u svakoj školi bira najbolja ekipa među odjeljenjima osmih razreda. 

Učenici na kreativan način predstavljaju istoriju, kulturu, tradiciju, poeziju, ples i kulinarske specijalitete svih nacionalnih manjina u BiH. 

Takmičenje u poznavanju nacionalnih manjina pokrenuto je prije šest godina na inicijativu OEBS-a, a predstavnik ove organizacije u BiH Fermin Kordoba istakao je da svaka zemlja u svijetu treba da vrednuje različitosti i prepoznaje svaku od nacionalnih manjina koje žive u toj zemlji. 

"Kao roditelj, vjerujem da svako od nas želi da nam djeca budu tolerantnija prema različitostima", rekao je Kordoba. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )