FOTO: null

Učenici osmih razreda, njih 40 iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara, pokazali su najbolje znanje na regionalnom takmičenju o poznavanju nacionalnih manjina u BiH ,,Upoznajmo se,, koje je organizovano u saradnji sa Misijom OEBS-a.

"Meni je bilo jako zanimljivo učiti o tome i proširivati znanja o različitim kulturama i njihovoj tradiciji. Uživao sam", kaže Davor Dakić, učenik Osnovne škole "Stefan Nemanja" iz Dragaljevca, koja je na takmičenju predstavila i nacionalnu manjinu Crnogoraca.

Učenike je juče u Banjaluci ugostio Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

"Upoznali su kulturu, tradiciju i jezik nacionalnih manjina i to je za svaku pohvalu. To je bogatstvo koje treba da čuvamo i njegujemo jer doprinosi boljem upoznavanju i zbližavanju", naglasio je Malešević.

Milica Perković, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Bijeljine, kaže da je takmičenje u poznavanju nacionalnih manjina u BiH bila prilika da se učenici na zanimljiv način upoznaju s obilježjima, kulturama, specijalitetima i svemu onome što je karakteristika određene nacionalne manjine.

"Nama je cilj da ovaj projekat prenesemo i na druge lokalne zajednice, kako bismo svi zajedno radili na upoznavanju i poboljšanju suživota jer je to dobro i za nacionalne manjine i sve druge u BiH", mišljenja je Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS.

Djeca, koja su ocijenjena kao primjer BiH, posjetiće Narodnu skupštinu RS i Savez nacionalnih manjina.

Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina još iz 2003. godine, podsjetimo, BiH se obavezala da će štititi položaj i ravnopravnost nacionalnih manjina te njihove kulturne,  religijske,  obrazovne, društvene, ekonomske i političke slobode, potrebe i identitet.

U BiH je 17 nacionalnih manjina, odnosno to su Albanci, Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Turci i Ukrajinci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )