FOTO: null

Učenici Ekonomske škole u Bijeljini, njih 40-tak, učestvovali su danas u akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je organizovala ova škola.

Akciju je pokrenuo Savjet učenika Ekonomske škole, zajedno sa profesorima fizičkog vaspitanja ove škole.

Profesor Branimir Đokić, jedan od inicijatora akcije, kaže da su učenici trećih i četvrtih razreda, koji su punoljetni, rado prihvatili ovu ideju te su poželjeli da sa svojim profesorima učestvuju u jednom plemenitom činu.

„Ako i jedan ljudski život bude spasen, znači da smo učinili veliku stvar. Djeca moraju da se uče nesebičnosti i ljubavi prema drugima. Ovo je lijepa slika naših mladih i, sasvim sigurno, ovakve akcije organizovaćemo i ubuduće“, poručuje Đokić.

Svoje drugove u ovoj plemenitoj akciji podržala je učenica trećeg razreda Ekonomske škole, koja je i predsjednik Savjeta učenika, Jovana Tešić koja kaže da se učenici Ekonomske škole nisu puno dvoumili kada je riječ o učešću u akciji.

„Ne mogu a da ne kažem da je bilo i straha, ali kod većine je preovladala želja da se drugima pomogne. Jedno je sigurno, nećemo stati sa akcijama ovakvog tipa“, kaže ova učenika. 

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina, primarijus doktor Snežana Gegić rekla je da je uvijek veliko zadovoljstvo ugostiti mladost u Zavodu za transfuziju krvi, pa tako i učenike bijeljinske Ekonomske škole.

„Ekonomska škola je škola zahvaljujući kojoj smo mi uzimali veliki broj doza krvi, a te su akcije često uključivale i više od 100 prijavljenih učenika. Onda je davaloštvo tamo, nažalost, zamrlo da bi sada, nakon dosta godina, zahvaljujući velikom entuzijazmu profesora Branimira, koji je inače naš višestruki davalac, sve bilo ponovo pokrenuto“, kaže doktorka Gegić.

Doktorka kaže da je Bijeljina regionalni centar, kojem gravitira veliki broj davalaca krvi, te ističe da zahvaljujući velikom broju uzetih doza krvi uspjevaju da zbrinu sve pacijente bijeljinske Bolnice, ali i pomognu bolnice u Foči, Zvorniku i druge.

„Danas smo posebno sretni, kada je mladost u Službi. Mi imamo davaoce rekordere, koji su davali krv i više od 100 puta, imamo jednog davaoca sa preko 239 davanja krvi, ali ipak nam je najdraže prvo davanje“, kaže  doktorica Snežana Gegić i ističe da mladi treba da osjete altruizam, a darivanje krvi je, kako kaže, najbolji način za to.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )