FOTO: InfoBijeljina

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar trgovine i turizma Suzana Gašić razgovarale su danas sa predstavnicima opštine Lopare i vlasnikom Eko-udruženja "Viva natura" Svetozarem Ostojićem o ubrzanju procedura za izgradnju turističkog kompleksa "Busija" na Majevici.

Izgradnja ovog turističkog kapaciteta obezbijediće otvaranje novih radnih mjesta, povećanje poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane, te razvoj turizma i male privrede, što će spriječiti dalji odlazak, prvenstveno mladih, iz ovog kraja, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić obavijestio je predstavnike Vlade da je lokalna skupština usvojila zoning-plan za ovo područje, a predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose završili javno izlaganje za uspostavljanje katastra nepokretnosti na predmetnom području, čime su se stekli uslovi da se dalje procedure ubrzaju i da se početkom naredne građevinske sezone počne izgradnja prvih objekata.

Pomoćnik ministra za šumarstvo Republike Srpske Goran Zubić objasnio je budućem investitoru procedure koje je neophodno ispuniti s ciljem zaštite šuma i korištenja šumskog zemljišta, te naglasio da je neophodna puna saradnja sa lokalnim šumskim gazdinstvom i preduzećem "Šume Srpske".

Sagovornici su se u Banjaluci saglasili da je neophodno nastaviti interresornu saradnju kako bi ova investicija bila što prije realizovana.

Investitor Svetozar Ostojić, vlasnik Eko-udruženja "Viva natura" koje upravlja izletištem "Busija", izjavio je ranije da je projekat izgradnje ovog turističkog centra ozbiljan i ambiciozan i da će biti realizovan na površini od oko 50 hektara.

On je naveo da će turistički kompleks na Busiji imati ski-stazu i sportska igrališta, biciklističke i pješačke staze, hotele i etno-pijacu za prodaju domaćih proizvoda, kao i brojne dodatne sadržaje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )