FOTO: null

SNSD je ostvario ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima, dok je SDS najveći gubitnik, a isti zaključak se može izvući i za njihove koalicione partnere.

SNSD je ostvario pobjedu u 33 lokalne zajednice, uključujući i Srebrenicu i federalne opštine Glamoč i Drvar. Rast bilježe i njegovi koalicioni partneri, pa će pet lokalnih zajednica predvoditi kadar DNS-a, a četiri SP-a.

S druge strane, SDS je izgubio dvadesetak gradova i opština. Veliki pad imao je i NDP, koji je sa četiri mandata iz 2012. godine završio na samo jednom. PDP jedini u opozicionom bloku nije imao pad broja mandata, ali je izgubio na kvalitetu, jer će umjesto gradonačelnika Trebinja imati načelnike Kotor Varoša i Šekovića. SRS RS, koji je 2012. osvojio jednog, sada neće imati nijednog načelnika.

Od šest gradonačelnika koje građani direktno biraju na izborima SNSD će direktno ili indirektno imati četiri. Ova stranka odbranila je te pozicije u Banjaluci i Zvorniku, u kojem je prvi put biran gradonačelnik, te preuzela Trebinje i sa koalicionim partnerima Bijeljinu. Zbog gubitka Bijeljine, SDS će ubuduće imati samo gradonačelnika Doboja. DNS je zadržao gradonačelnika Prijedora, a u naredne četiri gradonačelnika neće imati PDP, čiji je kandidat u Trebinju doživio poraz.

Ocjene lidera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je ta stranka ostvarila ubjedljivu i veličanstvenu pobjedu.

- SNSD je doživio uspjeh veći od onoga kada smo počinjali. U odnosu na prošle izbore pobijedili smo u 11 opština više - rekao je Dodik.

On je naglasio da je RS pokazala puni demokratski kapacitet, jer na izborima kao što je bio slučaj i prije sedam dana kada je održan referendum nije bilo incidenata.

- RS je u sedam dana dva puta pobijedila. Demokratičnost i način kako je narod u Srpskoj reagovao samo može da impresionira i da mu se čestita - dodao je Dodik.

On je ocijenio da je narod osjetio razlike u politikama koje se ogledaju u borbi za narod koju vode SNSD-a i njegovi koalicioni partneri i izdaje koju čini Savez za promjene.

- Narod je izabrao SNSD i odlučio koju politiku podržava.

Izdaja kod srpskog naroda ne prolazi i zbog toga su na izborima dramatično kažnjeni SDS, PDP I NDP, a posebno lider ove partije Dragan Čavić. Ovo je bila fer i regularna pobjeda, a postigli smo kao politička partija jedan od najboljih rezultata u regionu, što je frustrirajuće za ove koji su deset godina u opoziciji. Narod je podržao politiku ulaska BiH u EU, ali i sa kime bi trebalo da se pregovara o našem statusu u Uniji, što je delegitimisalo poziciju takozvanih srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH - rekao je Dodik i dodao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao SNSD-u izbornu pobjedu.

Govoreći o pobjedi u Srebrenici, Dodik je kazao da će poštivati tragediju Bošnjaka, ali će jasno obilježavati i suosjećati i sa srpskim žrtvama u ovom mjestu.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da je ta stranka ostvarila loš rezultat.

- SDS će vrlo brzo analizirati rezultate izbora, vidjeti o čemu se radi, koliki je uticaj i čega na ovako loš rezultat i praktično pokrenuti odgovornost unutar stranke za sve nivoe, počevši od mene - istakao je Bosić.

On je rekao da se mora vidjeti zašto je stranka došla u ovu situaciju, koliki je bio uticaj referenduma na lokalne izbore, koliki je uticaj lokalnih zajednica, te koliki uticaj generalne politike stranke.

- SDS u posljednje vrijeme nije vodio populističku politiku, već je za razliku od Dodika htio da ubaci realne teme i realan život u politiku, ali je evidentno da to nije dalo rezultate i stranka će iz toga izvući pouku i donijeti odluku na koji način da nastavi dalje u pripremi za opšte izbore - istakao je Bosić.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku ukoliko ostane ovako loš konačan rezultat, Bosić je rekao da će biti pokrenuta analiza i odgovornost, da će tokom sedmice biti donesene određene odluke i da se osjeća odgovornim za rezultat.

Treća po snazi stranka u RS ostao je DNS, koji će osim gradonačelnika Prijedora imati i načelnike četiri opštine. Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da je izuzetno zadovoljan izbornim rezultatom.

- DNS je ostvario rast od 30 odsto. Bez obzira na to koji konačni rezultat bude, činjenica je da se desilo ono što smo predviđali, a to je da DNS iz izbora u izbore dobija sve više glasova, jer je naša politika - politika tolerancije, razgovora i konsenzusa - rekao je Pavić.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je postigla koalicija SNSD-DNS-SP.

- To je pokazalo da građani hoće politiku koju smo vodili, ne samo na lokalnom, već i na republičkom nivou - rekao je Pavić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će Savez za promjene nastaviti da funkcioniše, ali da će biti potrebna analiza rezultata koja treba da pokaže šta su ključne poruke koje su poslali građani na izborima.

- PDP bilježi trend rasta, što pokazuje i podatak da smo u Kotor Varošu i Šekovićima osvojili načelnička mjesta, dok nam je Kostajnica izmakla za dvadesetak glasova - rekao je Borenović.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da će ta partija imati dobar rezultat, ali da je nezadovoljan rezultatom Saveza za promjene.

- Savez za promjene treba dobro da analizira šta su razlozi svega ovoga i zašto je toliki broj načelnika izgubljen, iako je bilo sredina gdje se desilo i obrnuto - ocijenio je Ivanić.

Borenović i Ivanić su čestitali SNSD-u i ocijenili da je važno što su izbori protekli bez incidenata i problema.

Predsjednik Glavnog izbornog štaba SP-a Slobodan Protić rekao je da će SP biti veliko iznenađenje i po broju osvojenih glasova i po broju mandata, jer će udvostručiti broj odbornika od prije četiri godine.

Slavlje i razočarenje

Najveća napetost, a kasnije i potpuno različita atmosfera vladala je u izbornim štabovima kandidata za gradonačelnike.

Pobjednička atmosfera zavladala je i u Banskom dvoru, gdje je bio Izborni štab banjalučkog SNSD-a, u koji je pristiglo i kompletno stranačko rukovodstvo. Radojičić je dočekan aplauzom koji je trajao nekoliko minuta i povicima "Igore, Igore".

- Dragi prijatelji, večeras slavimo, a onda idemo da radimo jer to od nas očekuju. Biće promjena, ali niko ne treba da ih se plaši, osim onih koji ne rade i koji rade protiv zakona. Hvala koalicionim partnerima i svima koji su nas podržali i sada ponavljam da će Banjaluka biti otvoren i prijateljski grad za sve. Hvala za snažnu Banjaluku - rekao je Radojičić.

Slavlje na ulicama Banjaluke počelo je oko 21.30 časova kada su se na ulicama pojavile prve kolone automobila sa zastavama RS i uzvicima "Pobjeda, pobjeda".

U izbornom štabu Saveza za promjene u Banjaluci već od 20 časova se moglo primijetiti da njihov kandidat Dragan Čavić gubi izbore, jer je zavladao muk. Čavić je dva časa kasnije izašao pred novinare i potvrdio poraz, a ubrzo napustio izborni štab i otišao u kafe-piceriju "Korzo", gdje ga je dočekao neznatan broj njegovih saradnika.

- Zahvaljujem građanima Banjaluke i svima koji su me podržali i čestitam Igoru Radojičiću - rekao je Čavić.

Dodik se uhvatio i mikrofona i otpjevao pjesmu "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine".

Najveća drama viđena je u Bijeljini, gdje je pobjedu najprije proglasio Zlatko Maksimović, a zatim i Mićo Mićić. Iz Maksimovićevog tabora su to učinili i nešto kasnije, ističući da su obradili sve glasove i da pobjeda nije sporna.

Pristalice SNSD-a i koalicionih partnera okupili su se na trgu ispod platana da proslave pobjedu Luke Petrovića, a ulicama su prošle kolone vozila.

- Zahvaljujem svim Trebinjcima. Nisu pogriješili. Već od sutra sa svojim timom krećem u pripremu realizacije obećanih projekata - poručio je Petrović.

Njegov rival Slavko Vučurević čestitao mu je pobjedu poželjevši mu dobro zdravlje i prosperitet Trebinja.

U izbornom štabu DNS-a u Prijedoru uz šampanjac je slavljena pobjeda novog gradonačelnika Milenka Đakovića.

Srebrenica

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić osvojio je oko duplo više glasova od bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića.

Grujičić je zahvalio biračima i najavio bolje dane i preokret za bolju budućnost ove opštine.

- Izbori u Srebrenici protekli su dostojanstveno i bez primjedaba, dok su malverzacije vršene u gradovima FBiH, gdje se glasalo u odsustvu za ovu opštinu. Izborne komisije su ignorisale primjedbe naših posmatrača u FBiH i uputićemo žalbu - istakao je Grujičić.

Lične karte

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je na jedno biračko mjesto u Tesliću autobusom dovezeno 50 lica iz Novog Sada sa ličnim kartama koje nose datum izdavanja od prije pet dana u BiH, nakon čega je naloženo zatvaranje tog biračkog mjesta.

Na lokalnim izborima glasalo je 1.723.140 birača ili 53,88 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )