FOTO: politika.rs

Vukovar - Samo dva dana naon što je gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, izjavio da djeca koja nastavu uče na srpskom jeziku u tom gradu ne poštuju hrvatsku himnu jer ne ustaju tokom njenog intoniranju, jedno od te djece je napadnut u srijedu uveče na autobuskoj stanici u tom gradu.

Riječ je o učeniku trećeg razreda Tehničke škole „Nikola Tesla” u Vukovaru, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku. Njega je napala grupa njegovih vršnjaka od kojih samo jedan nije imao fantomku, a kojeg je on prepoznao kao svog kolegu iz iste škole, ali koji nastavu pohađa na hrvatskom jeziku.

Napadnuti učenik je inače iz Mirkovaca, a napadnut je oko 19 sati u srijedu dok je čekao autobus do kuće. Portal „Srbi”, prenio je da je prepoznati napadač maloljetnik, pripadnik navijačke grupe Bed blu bojs (navijači zagrebačkog Dinama), koji i inače pravi probleme u školi.

„U ovom trenutku vam mogu samo reći da je u srijedu oko 19 sati policiji dojavljeno da se oko pet-šest mlađih osoba nalazi na autobuskoj stanici u Vukovaru i da je među njima došlo do fizičkog sukoba. Policija je izašla na teren i tamo smo zatekli jedan dio učesnika tog događaja”, izjavio je porparol policije za portal Novosti, Domagoj Džigmunović.

Prema dostupnim informacijama, napadnuti učenik je zadobio lakše povrede, prenosi Tanjug.

Linta osudio napad

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta najoštrije je danas osudio jučerašnji fizički napad na učenika Tehničke škole „Nikola Tesla” srpske naciolalnosti na autobuskoj stanici u Vukovaru.

Linta je ocijenio da glavnu odgovornost za navedeni fizički napad na učenika srpske nacionalnosti snosi gadočelnik Vukovara Ivan Penava koji je prije dva dana prozvao učenike Tehničke škole koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku da nisu jesenas ustali tokom intoniranja hrvatske himne prilikom odigravanja fudbalske utakmice na stadionu Vuteksa u Vukovaru.

„Ivan Penava zajedno s ratnim zločicem Tomislavom Josićem i dijelom veteranskih udruženja sistematski širi međunacionalnu mržnju i netrpeljivost i podstiče na nasilje prema Srbima u Vukovaru i Hrvatskoj, što može dovesti to tragičnih posledica”, istakao je Linta u saopštenju za javnost.

On je naveo da je Penava „nosilac haosa i razdora u Vukovaru i otvoreno sa svojim pristalicama prijeti svim Srbima ako javno ne priznaju dvije vrhunske laži, tj. da je na Vukovar i Hrvatsku izvršena agresija i da je Oluja bila oslobodilačka i legitimna vojna operacija”.

„Srbi treba uvijek da ponavljaju istorijsku istinu da je proustaški režim (prvog hrvatskog predsednika) Franje Tuđmana izvršio agresiju na srpski narod u Hrvatskoj i da je Oluja bila zločinačka akcija i završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske”, zaključio je Linta, koji je i predsednik Saveza Srba iz regiona, prenosi Tanjug.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )