FOTO: Glas Srpske

Granična policija BiH imala je na kraju prošle godine više vozila nego što je dozvoljeno postojećim pravilima koja su snazi na tom nivou vlasti, upozoreno je u revizorskom izvještaju te institucije koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Graničari su dobili pozitivno mišljenje revizora, ali im je pažnja skrenuta na nekoliko stavki, a jedna od njih je stanje na parkinzima.

U njihovom voznom parku je na kraju 2018. godine bilo jedno službeno vozilo i 377 specijalizovanih vozila, u koje se ubrajaju i motocikli, prikolice, čamci i slično.

- Analizirajući upotrebu određene vrste vozila (kombi, terenska i putnička vozila), zaključili smo da ih imaju više od 309, koliko je odobreno pravilnikom. S obzirom na to da tokom godine vrše otpis i prodaju vozila, te kupovinu novih, može se zaključiti da procesi nisu dinamički usklađeni, što dovodi do disbalansa u voznom parku. Lani je otpisano i stavljeno van upotrebe 30 vozila, koja su zajedno sa osam vozila otpisanih ranijih godina bila predmet prodaje, a krajem godine je nabavljeno 18, tako da je na stanju posljednjeg dana prošle godine bilo 318 vozila koja su bila predmet analize - piše u revizorskom izvještaju.

Menadžment Granične policije bi, prema navodima revizora, trebalo da prilikom planiranja kupovine novih vozila istovremeno planira otpis starih i njihovu prodaju kako bi uskladili te aktivnosti, te na kraju uskladili broj vozila sa propisima.

Revizori smatraju da treba preispitati data prava na upotrebu službenih specijalizovanih vozila tokom 24 časa. Granična policija je lani imala u kasi 77,42 miliona maraka, a u toku godine su potrošili nešto više od 70 miliona. Oko četiri miliona otišlo je za pokrivanje troškova na ime naknade za prevoz na posao i sa posla. Odlukom direktora iz maja 2018. godine imenovana je Komisija za provjeru tačnosti i istinitosti podataka u zahtjevima za naknadu tih troškova, koja je pokazala da su neki prikazali manje udaljenosti, a drugi veće.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )