FOTO: null

EU bi trebalo da u utorak, 21. aprila, donese zvaničnu odluku o primjeni cjelovitog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa BiH, piše "Dnevni avaz", pozivajući se na izvore iz Brisela.

Očekuje se da će ministri evropskih integracija koji čine Savjet za opšte poslove, na sjednici u Luksemburgu, nakon skoro osam godina od potpisivanja SSP-a, bez rasprave potvrditi odluku o zaključivanju sporazuma.

BiH je još 2008. godine parafirala SSP, čime je počela primjena samo trgovinskog dijela tog sporazuma, ali ne i političkog koji tretira pridruživanje i članstvo.

Usvajanjem Izjave o evropskoj opredijeljenosti i reformama, BiH je ispunila uslove koje je od nje zahtijevao Brisel, navodi "Dnevni avaz".

Sarajevski dnevnik citira izjavu diplomate iz Brisela koji smatra da će uspostavljanje mehanizma koordinacije sa EU sada biti prvi i najvažniji zadatak BiH.

Istovremeno, on upozorava da "EU više neće popuštati BiH, niti joj gledati kroz prste".

Prema njegovim riječima, vlasti moraju stabilizovati prilike u BiH i zauctaviti odlazak njenih građana zbog neimaštine i nezaposlenosti.

"Dok ne bude reformi u BiH i naš novac će čekati", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )