FOTO: pixabay

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci danas je najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije koronavirusa, a to je 607 pacijenata, kazao je generalni direktor ove ustanove Vlado Đajić.

Dodao je da je od ukupnog broja hospitalizovanih oko 80 na respiratorima i oko 400 na kiseoniočkoj terapiji.
 
Istakao je kako UKC RS raspolaže ukupno sa oko 110 respiratora.
 
"Mi imamo oko 110 respiratora, 80 pacijenata je na respiratorima, još imamo 30-ak spremnih za nove pacijente, ali se nadamo da nam neće trebati", kazao je Đajić.
 
Istakao je da se dosta pacijenata koji su bili na respiratorima oporavi.
 
"Što se tiče smrtnosti mi gledamo statistiku u svijetu i mi smo pri vrhu ovih koji se oporave i prežive. Dosta pacijenata se oporavi koji su na respiratorima", kazao je on.
 
Đajić je naglasio da su u UKC RS razveli kiseoničku mrežu u pola centralnog medicinskog bloka.
 
"Imamo kiseonik i možemo da ga pružimo za 500 pacijenata. Trošimo velike količine kiseonika, negdje oko 250.000 KM mjesečno", kazao je Đajić.
 
Dodao je da slobodnih kreveta u ovoj medicinskoj ustanovi još ima.
 
- Nažalost, bili smo primorani da od dvokrevetnih soba pravimo trokrevetne, tako da smo malo malo smanjili komfor ali pacijent i dalje ima dobar smještaj i dobru uslugu", kazao je Đajić. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )