FOTO: null

U Semberiji su u toku dva velika projekta stabilizacije i uređenja obala Drine i Lukavca koje sa milion KM finansira Fond solidarnosti Republike Srpske, izjavio je danas direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Milan Kikić.

On je sa saradnicima posjetio obje lokacije u Bijeljini gdje je u toku sanacija oštećenog dijela obaloutvrde na Drini na lokalitetu "Holandija" u Janji i korita rijeke Lukavac u Vršanima. 

Kikić je rekao da je za sanaciju obaloutvrde na lijevoj strani Drine iz Fonda solidarnosti obezbijeđeno 700.000 KM. Izvođač radova je preduzeće "Bijeljina put", a rok za završetak radova 120 dana. 

"Ovo je jedna od najznačajnijih mjera zaštite od poplava koje `Vode Srpske` realizuju u Semberiji", istakao je Kikić. 

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Slaviša Savić rekao je da će izgradnjom nove i rekonstrukcijom postojeće obaloutvrde dužinom od 820 metara biti stabilizovan donji tok Drine koja na ovoj lokaciji ima veliki prirodni pad i stalne promjene položaja korita. 

Prema njegovim riječima, na lokaciji "Holandija" u Janji obala Drine biće utvrđena ugradnjom 14.000 metara kubnih kamena. 

Radovi će biti izvedeni i uzvodno, na lokaciji Otoka u naselju Glavičica dužinom od 250 metara, gdje će u izgradnju obaloutvrde biti ugrađeno više od 4.000 metara kubnih kamena. 

Rukovodstvo "Voda Srpske" posjetilo je i gradilište u Vršanima, jednu od četiri lokacije u Bijeljini gdje traje sanacija korita rijeke Lukavac, za šta je iz Fonda solidarnosti obezbijeđeno 300.000 KM. 

Sanacija će biti obavljena u naseljima Magnojevići, Bukovica, Vršani i Novi, dužinom od 500 metara. Rok za završetak radova je 120 dana, a izvođač je preduzeće "Bijeljina put". 

"Realizacijom ove mjere značajno će se poboljšati protočni profil rijeke Lukavac i izbjeći će se poplave koje su na ovom području česte, čime će se zaštititi naselja, putevi i druga infrastruktura", istakao je Savić. 

On kaže da je iz Fonda solidarnosti zatraženo dodatnih 1,5 miliona KM za uređenje nizvodne dionice rijeke Lukavac od Vršana do ušća u rijeku Savu, dužinom od četiri kilometra. 

Na području Semberije izgrađeno je 26 kilometara savskog nasipa, osim na dionici od 1,5 kilometara u naselju Novi. 

Savić je rekao novinarima da su nakon poplava 2014. godine za rekonstrukciju vodoprivrednih objekata, uređenje riječnih obala i izgradnja novih objekata u funkciji zaštite od poplava odobrene 83 mjere iz sredstava Fonda solidarnosti, ukupne vrijednosti 19 miliona KM. 

Prema njegovim riječima, veliki projekti na sistemu zaštite od poplava finansiraju se i iz kredita Evropske investicione banke od 55 miliona evra, gdje se uglavnom radi rekonsturkcija postojećih objekata, nasipa, kanala i crpnih stanica. 

Savić je najavio da će uskoro biti potpisan ugovor za rekonstrukciju 20 crpnih stanica na rijeci Savi. 

"Očekujemo da će nakon ovog projekta većina odbrambenih sistema za zaštitu od poplava biti rekonstruisana i sa visokim nivoom pouzdanosti", naveo je on. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )