FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Sve osnovne škole u bijeljinskoj regiji danas su počele redovan vaspitno-obrazovni proces, rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovoj regiji Predrag Račanović.

"Na osnovu Uredbe Vlade Republike Srpske škole imaju obavezu da prate svakodnevnu epidemiološku situaciju i po potrebi daju prijedlog za obustavu nastave. Nadam se da se to kod nas neće desiti", izjavio je Račanović novinarima.
 
Račanović je naveo da je na području čitavog aktiva, koji obuhvata Bijeljinu, Ugljevik i Lopare, na početku drugog polugodišta na virus korona pozitivno devet učenika, dok je 68 u izolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom.
 
"Na virus korona pozitivno je sedam nastavnika, a dva su u izolaciji zbog kontakta", naveo je Račanović i pojasnio da je obaveza škola da svakog ponedjeljka do podne Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske dostave podatke o broju zaraženih i učenika u izolaciji, kao i podatke o nastavnom osoblju.
 
On je precizirao da je na području grad Bijeljina devet đaka pozitivno, a 61 je u izolaciji zbog kontakta.
 
"U Bijeljini je virusom korona zaraženo šest nastavnika, a jedan je u izolaciji zbog kontakta", naveo je Račanović.
 
Račanović je ukazao da škole i gradski štabovi redovno prate epidemiološku situaciju i ukoliko bude povećan broj zaraženih učenika ili nastavnika Ministarstvu će biti predloženo da se pređe na model nastave na daljinu.
 
"Apelujem da roditelji ozbiljno shvate ovu situaciju i da djeca u školu dolaze sa maskama. `Omikron` soj je veoma rasprostranjen i, maltene, zahvatio je većinu populacije", rekao je Račanović.
 
Kada je riječ o OŠ "Vuk Karadžić", čiji je Račanović direktor, u njoj su zbog virusa korona na početku drugog polugodišta odsutna dva nastavnika - jedan je u izolaciji, a drugi čeka rezultate testiranja.
 
Učenik petog razreda u područnoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Popovima Nemanja Zarubica rekao je da se od virusa korona čuva noseći masku i držeći distancu.
 
"Redovno perem ruke i koristim dezinfekciona sredstva. Do sada se nisam razbolio", rekao je Zarubica.
 
Na području Bijeljine je 12 osnovnih i šest srednjih škola.
 
U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, osim u Trebinju, LJubinju, Višegradu i na Sokocu, nastava u drugom polugodištu počela je danas u školskim klupama i u skladu sa važećim preporukama i uputstvima Instituta za javno zdravstvo.
 
U ove četiri opštine održavaće se onlajn nastava zbog nepovoljne epidemiološke situacije na tim područijima.
 
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dalo je saglasnost za organizovanje nastave na daljinu osnovnim i srednjim školama na području Trebinja u periodu od 24. do 28. januara, te školama na području opštine Sokolac od 24. januara do 6. februara.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )