FOTO: srpskainfo.com

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS obilježiće u subotu, 16. marta, godišnjicu egzodusa sarajevskih Srba, koji su prije 23 godine morali da napuste svoje domove nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministar u Vladi RS Duško Milunović ističe da Srbima u ovom kraju tada nije bilo opstanka, te da je više od 120.000 njih moralo da napusti svoje vjekovne domove i ognjišta, ali i da otkopava svoje mrtve kako bi spriječili da njihovi grobovi budu oskrnavljeni.

– To je jedinstven primjer u proteklom ratu. Postoje pokušaji da se to napuštanje domova prikaže kao politički gest i da je urađeno pod političkim pritiskom, ali sve one koje to tvrde pitam kako bi se ponašali oni u toj situaciji, kada se zna da su Srbi koji su ostali u Sarajevu ubijani, proganjani, zatvarani i mučeni u logorima – kaže Milunović.

Po njegovim riječima, Odbor Vlade će u subotu podsjetiti na mjesec kada su ovi ljudi masovno napustili svoje domove.

Obilježavanje „Egzodusa sarajevskih Srba 1996. godine“ će početi u 12 časova pomenom poginulim borcima i poganjem vijenaca na Vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu, a biće nastavljeno parastosom poginulim borcima u Manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji u 13 časova.

Za 14 časova zakazano je obraćanje zvaničnika i duhovno-umjetnički program u Sali Kulturnog centra u Palama.

Egzodus Srba iz Sarajeva predstavja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtnoskog sporazuma kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet opština podijeljeno između Republike Srpske i Federacije BiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Egzodus je počeo 17. februara 1996. na pravoslavni praznik Zadušnice, a uz put su Srbi i kamenovani na pojedinim mjestima

Predživjeli Srbi su iskopavalu svoje mrtve i nosili ih sa sobom, a u Sokocu je data formirano Srpsko vojničko spomen-groblje mali Zejtnilik, na koje su prenešeni i sahranjeni posmrtni ostaci 969 boraca Vojske RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )