FOTO: pixabay

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke svježeg grožđa porijeklom iz Sjeverne Makedonije, u količini od 20.730 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.
 
Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od "Instituta za vode" Bijeljina, kojom je ispitivano prisustvo 180 aktivnih materija, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida "fosmet" /phosmet/ iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekala.
 
Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.
 
Nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom periodu godine i koji su karakteristični za određena godišnja doba.
 
Iz Inspektorata su podsjetili da je u ovom mjesecu zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida zabranjen uvoz 6.842 kilograma stonog grožđa iz Albanije i 660 kilograma svježeg krastavca iz Makedonije, dok je zbog utvrđenog prisustva ekonomski štetnog organizma zabranjen uvoz 24 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske.
 
Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )