FOTO: srna

Republika Srpska nastavlja da bilježi rekordne rezultate u turizmu. Gotovo 300.000 dolazaka i oko 700.000 registrovanih noćenja u osam mjeseci ove godine prevazilazi i brojke iz uporednog perioda 2019. godine.

Sada zaista sa pravom možemo reći da će 2022. godina biti prva milionska kada su u pitanju registrovana noćenja – ocjenjuje za Srpskainfo Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS.
 
Raduje i, kako kaže, povratak stranih turista na naše destinacije jer je do početka pandemije oko 70 odsto gostiju bilo iz inostranstva.
 
Objavljivanje izuzetno ohrabrujućih podataka, koji potvrđuju oporavak ove privredne grane nakon pandemije, dolazi na dan kada se obilježava Svjetski dan turizma koji se slavi još od 1970. godine. – U obzir je uzet 27. septembar jer je upravo na taj datum 1970. godine osnovana Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i to se smatra prekretnicom vezanom za turizam na globalnom nivou. Svake godine UNWTO daje temu za Svjetski dan turizma, a ove godine je to Rethinking, odnosno preispitivanje. Dakle, da vidimo na koji način smo radili, sa čim smo se susreli i da li su alati sa kojima radimo na razvoju promocije turizma dobri, da li nešto treba mijenjati, da li treba i u kojoj mjeri digitalizovati servise, prijavu i odjavu gostiju i sve ostalo vezano za alatke sa kojima se turistički radnici susreću u toku svog poslovanja – objašnjava Radić.
 
Što se tiče Republike Srpske, danas je centralno obilježavanje u Bijeljini gdje Turistička organizacija RS zajedno sa Turističkom organizacijom Bijeljina pravi događaj u sklopu kojeg će, kako kaže Radić, biti organizovan i koordinacioni odbor turističkih organizacija RS. – S druge strane, Ministarstvo trgovine i turizma pravi jedan koktel u Trebinju za trebinjske privrednike i kao jedan omaž trebinjskom turizmu koji je ove godine za osam mjeseci prevazišao kompletnu 2019. godinu – navodi Radić.

U Turističkoj organizaciji RS se polako okreću zimskoj sezoni za koju pripremaju planove, uključujući i predviđanja predstavljanja. – U toku ove godine imamo plan da se predstavimo na jednom Road show u Istanbulu. Planiramo i nastup u Londonu, a tražimo načine da zajedno sa OC jahorina nastupimo u Rumuniji. Izvjestan je sajam u Solunu, a moguć je i u Varšavi – dodaje Radić.
 
Dakle, u TORS prave plan i program aktivnosti za 2023. godinu od koje, po riječima Radića, očekuju mnogo i koja je, prateći aktivnosti UNWTO, okarakterisana kao godina potpunog oporavka. – Želimo da našim aktivnostima doprinesemo da 2023. godina bude pravi nastavak na 2019. godinu i na procente koji su nas tada krasili – 15 do 20 odsto smo išli naprijed – poručuje Radić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )