FOTO: zvono.gimnazija.hr

Najmanje 10 odsto visokoškolskih ustanova u Srpskoj trebalo bi da do kraja 2021. realizuje međunarodne studijske programe na engleskom jeziku. To je, zapravo, jedan od ciljeva razvoja u RS u okviru Strategije naučnog i tehnološkog razvoja od 2017. do 2021, “Znanje za razvoj”.

Međutim, sudeći po izvještaju o realizaciji te strategije u periodu od oktobra 2017. do jula ove godine, koji će uskoro razmotriti i Narodna skupština RS, uspostavljanje ovih programa ne ide nimalo lako. Po podacima iz tog izvještaja, trenutno se u Republici Srpskoj ne realizuje nijedan studijski program na engleskom jeziku.

– Naša akademska zajednica mora što prije uvidjeti važnost uspostavljanja studijskih programa na jednom od svjetskih jezika, prevashodno engleskom. Trenutno se u Republici ne realizuje nijedan studijski program na engleskom jeziku. Tokom 2018-2019. godine pripremljen je prvi studijski program na Medicinskom fakultetu u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu – ističe se u izvještaju koji je pripremilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a koje je nadležno za praćenje sprovođenja Strategije na godišnjem nivou, dok Republički savjet za nauku i tehnologiju razmatra efekte njene realizacije.

Kako ističu, dosadašnja zakonska regulativa nije pretjerano ohrabrivala uspostavljanje zajedničkih studijskih programa naših univerziteta i partnerskih univerziteta iz inostranstva, a posebno interdisciplinarnih programa.
– Resor  za naučnotehnološki razvoj inicirao je određene izmjene u Zakonu o visokom obrazovanju, koje bi bar donekle omogućile stvaranje podsticajnije klime za ovakve poduhvate – navodi se u izvještaju.

Kako je Srpskainfo ranije pisala, u Srpskoj je zapravo još prije oko šest godina, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, licenciran master program za poslovni menadžment, prvi program studija na engleskom jeziku, ali nastava nikada nije pokrenuta, jer nije bilo dovoljno interesovanja studenata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )