FOTO: null

Za zdravstvenu zaštitu u Srpskoj po glavi osiguranika izdvaja se i do devet puta manje nego u državama bivše Jugoslavije, što je, kako upozoravaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, jedan od najvećih problema s kojim se suočava domaće zdravstvo!

Prema podacima FZO, RS po ovom osnovu izdvaja 200 evra, Hrvatska 700, a Slovenija čak 1.800 evra, a u tome nas "šiju" i Federacija BiH s 300 i Srbija s 250 evra!

Takođe, zaposleni u RS koji najviše izdvajaju za zdravstvenu zaštitu u ukupnom broju osiguranika učestvuju sa samo 36 odsto!

- Penzioneri i nezaposleni čine oko 56 odsto, dok u ukupnim prihodima ove kategorije učestvuju sa tek 11 odsto. Najveće odstupanje troškova u odnosu na prihode ipak je u kategoriji penzionera, koji su i najčešći korisnici zdravstvene zaštite. Njihov mesečni prihod iznosi svega 1,16 KM i pokriva svega 1,6 odsto prosečnog mesečnog troška po osiguraniku - podaci su FZO RS.

Pored toga, kao se najavljuje, u skorije vreme moglo bi da dođe i do smanjenja stopa za doprinose, zbog čega bi FZO ostao "kraći" za 43,3 miliona KM!

Podsećanja radi, ukupan dug poslodavaca ovom fondu krajem prošle godine iznosio je 390,9 miliona KM, što u velikoj meri koči njegovo nesmetano funkcionisanje.


Dodatni izvori

Darija Filipović Ostojić, portparol FZO, kaže za Press da je jedan od najvećih problema u sistemu zdravstvene zaštite finansiranje zdravstvenog sistema.

- Neke zemlje, poput Slovenije, za zdravstvenu zaštitu izdvajaju devet, a Hrvatska 3,5 puta više u odnosu na Srpsku. Iz godine u godinu suočeni smo s povećanjem troškova koji nisu praćeni adekvatnim punjenjem budžeta, jer trenutno celi zdravstveni sistem zavisi od redovne uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje. To potvrđuje podatak da je prihod FZO po jednom osiguraniku oko 66 KM, dok je trošak po osiguraniku za zdravstvenu zaštitu mnogo veći i iznosi oko 76 KM. Dakle, jedan osiguranik zdravstveni sistem RS košta deset KM više nego što su ostvareni prihodi - naglašava Ostojićeva.

Kad je reč o najavi smanjenja stope za zdravstveno osiguranje, ona dodaje da FZO podržava sve aktivnosti Vlade RS, čiji je cilj da rasterete privredni sektor.

- Predložene mere obuhvataju i smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje za jedan odsto. Međutim, kako smo razumeli, taj novac biće nadoknađen iz budžeta, kao i od dodatnih izvora finansiranja od akciza na duvan i alkohol. Dakle, dok se ne realizuju pomenute aktivnosti, ne očekujemo da će biti smanjena stopa doprinosa za zdravstvo - naglašavaju u ovom fondu.

Međutim, iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS upozoravaju da će smanjenje stope doprinosa naneti nezapamćen udarac domaćem zdravstvu! Milenko Granulić, predsednik ovog sindikata, kaže za naš list da je reč o gubitku onoliko para koliko je dovoljno da se u Srpskoj svim zdravstvenim radnicima isplate cele dve bruto plate.


Manje para

- Onda se čudimo što imamo najmanja izdvajanja za zdravstvenu zaštitu po glavi osiguranika?! Srbija nas u tom pogledu "šije" za 50, a FBiH za čak 100 evra! O drugim državama okruženja suvišno je i govoriti - naglašava Granulić.

S obzirom na ovakvu situaciju, upozorava on, apsurdno je i razmišljati o smanjenju stope za zdravstveno osiguranje, pa čak i u kontekstu povećanja drugih poreza i uvođenja novih akciza.

- Sve da do toga i dođe, to bi bilo presipanje iz šupljeg u prazno! Manja stopa podrazumeva manje para za zdravstvo, što znači da bi plate u ovom sektoru mogle biti dovedene u pitanje. To će neminovno dovesti do još katastrofalnijih statistika kad je reč o izdvajanju para za zdravstvenu zaštitu - ističe Granulić.

Izdvajanje za zdravstvenu zaštitu po glavi osiguranika

Slovenija - 1.800 evra

Hrvatska - 700 evra

Srbija - 250 evra

FBiH - 300 evra

RS - 200 evra

Njemačka - 3.600 evra

Holandija - 3.800 evra

Norveška - 4.500 evra

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )