FOTO: InfoBijeljina

Autobuski prevoznici iz Republike Srpske spremni su da se upute ka evropskim metropolama čim Evropska unija da zeleno svjetlo za ulazak državljanima zemalja koje nisu njene članice, a prvi autobusi krenuće već danas preko Rače do Beograda.

Osim autobusa iz Semberije koji su u nedjelju, nakon dvomjesečne obustave, krenuli ka Srbiji, danas će ka srpskoj prestonici krenuti i autobus prevoznika "Golubić" iz Kotor Varoša. U skladu sa vanrednom situacijom koja je i dalje na snazi, putnicima će biti na raspolaganju svako drugo mjesto u autobusu, a bez obzira na smanjen kapacitet, prevoznici neće podizati cijene karata. Naruku im ide to što su cijene goriva pale.

- Danas imamo prvi polazak ka Beogradu, a povratak je planiran za sutra. Putujemo isključivo preko Rače. Riječ je o liniji koju radimo u kooperaciji sa beogradskom "Lastom". U povratku je dozvoljen prevoz samo državljana BiH - rekao je za "Glas Srpske" direktor firme "Golubić" Milan Škorić.

Dodao je da su spremni da krenu ka Evropi čim Unija otvori granice.

- Putnici koji godinama putuju s nama javljaju se i na društvenim mrežama, raspituju za polaske i svi samo čekamo da granice budu otvorene - naglasio je Škorić.

Ka srpskoj prestonici iz Novog Grada u ponoć bi trebalo da krene i prevoznik "Mrđa turs", a autobuske linije sa Beogradom do kraja sedmice planiraju da uspostave i u banjalučkom "Autoprevozu".

- Kada je riječ o Crnoj Gori, čekamo da ta zemlja zvanično otvori granicu. Za sada planiramo liniju ka Beogradu, a putnici stalno zovu i raspituju se kada će krenuti i linije ka inostranstvu. Prinuđeni smo da čekamo odluku EU i čim otvore granicu, uspostavićemo i ostale linije  - rekao je Mijić i podsjetio da je EU produžila zabranu ulaska do 15. juna za državljane zemalja koje nisu njene članice.

Direktor preduzeća "Smiljić" iz Banjaluke Dario Smiljić kaže za "Glas Srpske" da će njihovi autobusi 1. juna krenuti u Srbiju.

- Uspostavljamo liniju ka Beogradu preko Pavlovića mosta, dok ćemo sa linijom do Novog Sada još sačekati s obzirom na to da smo do tog grada vozili preko Hrvatske - rekao je Smiljić.

Dodao je da su za mart i april imali mnogo dogovorenih vožnji ka inostranstvu, ali s obzirom na to da su 15. marta zbog epidemije virusa korona bili prinuđeni da parkiraju autobuse, sve vožnje su otkazane.

Hrvatska na čekanju

Dejan Mijić kaže da je Udruženje saobraćaja i veza RS uputilo dopis Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da sa Hrvatskom hitno bude riješen problem tranzita na linijskom saobraćaju.

- Postoji dogovor sa Hrvatskom u vezi sa ugovorenim saobraćajem da bude unaprijed dostavljen spisak putnika, što je kod linijskog saobraćaja nemoguće jer se karte prodaju do samog polaska i na usputnim stanicama. Tražili smo da nam odobre da kroz Hrvatsku vozimo bez stajanja sve do ulaska u Srbiju, ali još čekamo šta će biti - kazao je Mijić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )