FOTO: null

Odbor za bezbednost Narodne skupštine RS organizovao panel o borbi protiv terorizma, kriminala i korupcije. Mektić: Sa stranih ratišta vratilo se 46 osoba

BANjALUKA - Sa područja BiH je zaključno sa ovom godinom ukupno 226 osoba učestvovalo ili još boravi u Siriji i Iraku na ratištu kao članovi terorističkih organizacija. Čak 115 osoba iz BiH trenutno je na tim ratištima, poručio je u ponedeljak u Banjaluci Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, posle završetka tematske sednice Odbora za bezbednost Narodne skupštine RS o temi "Borba protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije - saradnja i zajedničko delovanje nadležnih organa i institucija".

- Registrovali smo i 65 poginulih državljana BiH na stranim ratištima - kaže Mektić.

On dodaje da se u BiH vratilo 46 osoba sa stranih ratišta, i svi su bili članovi radikalnih terorističkih grupa.

- Sve te osobe su u procesu provera i procesuiranja i biće obrađeni od strane bezbednosnih agencija. Pretresene su im kuće, stanovi i svi objekti u koje su odlazili i boravili u njima. Izuzet je i deo dokumenata i predmeta koji se veštače u sklopu istraga protiv njih - ističe Mektić. - Mi imamo radikalizovane osobe koje su na čelu čak i lokalnih zajednica u BiH! Na institucijama BiH je da uđu u te zajednice i spreče radikalizaciju ljudi. Imamo i ljude koji su osuđeni za radikalne aktivnosti i za terorizam, poput Bilala Bosnića, koji je na robiji sedam godina, ali niko ne prati šta taj čovek radi u zatvoru. Da li je prestao da širi radikalni islam ili je nastavio sa tim i u zatvoru.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je da MUP RS svakodnevno radi na podizanju nivoa svih resursa u borbi protiv terorizma.

- Vehabijsko-selefijski pokret može naneti veliku štetu BiH. Problem u BiH je što je u poslednjih 15 godina razvijen vehabijsko-selefijski pokret i svi teroristički akti su vezani za njega. Činjenica je i da je pokrenut novi verski pravac koji nije tipičan za BiH - rekao je Lukač.

On smatra da ono što se dešava na sirijskom ratištu može rezultirati vraćanjem mnogih koji su iz BiH otišli u ovu zemlju da ratuju i razvijaju radikalnu islamističku ideologiju.

SA SRBIJOM RAZMENILI 8.500 INFORMACIJA

VRŠILAC dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić poručio je da su pretnje od terorizma i etnički motivisanog ekstremizma kao i organizovanog kriminala i korupcije najveća bezbednosna pretnja u regionu.

- Zajedno možemo rešiti sve. Tu nam mnogo pomaže brza, efikasna i iskrena razmena informacija. U prethodne tri godine sa BiH smo razmenili oko 8.500 informacija. u tom periodu u Srbiji smo uhapsili 42 osobe po poternicama iz BiH, a u BiH je uhapšeno 27 osoba po poternicama iz Srbije. U postupcima ekstradicije 52 osobe izručene su iz Srbije u BiH, a 23 iz BiH u Srbiju - poručio je Rebić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )