FOTO: null

Kiša koja je pala u subotu na području Semberije donijela je tek površno osvježenje za poljoprivredne kulture, jer je palo svega 11 litara kiše po metru kvadratnom, kaže Slobodanka Marković, rukovodilac biljne proizvodnje na PD „Semberija“.

- Sve to je nedovoljno za neke veće efekte i eventualno poboljšanje stanja na usjevima, prije svega na kukuruzu, soji, suncokretu, duvanu i drugim biljkama. Trebalo bi da padne oko 100 litara kiše, ali u ravnomjernim vremenskim razmacima, pa da se može govoriti o oporavku poljoprivrednih kultura, kaže Markovićeva.

Vremenske prognoze za dugoročniji period nisu ohrabrujuće, tako da se i u narednom periodu očekuje ekstremno sušan period za ovu godinu. Poljoprivredni stručnjaci uporno, godinama već, ističu da poljoprivredna proizvodnja zavisi od navodnjavanja. Ulaganje u sisteme za navodnjavanje postaje dugoročno opredjeljenje, ne u smislu profita, već samoodrživosti poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima.

Na području Semberije od proljećne sjetve palo je svega pedesetak litara kiše po metru kvadratnom i biljke su na većini parcela spržene i potpuno suve. Na nekim parcelama, uz rijeke Drinu i Savu, dostigle su polovinu očekivanog razvoja. Veće štete u poljoprivredi, kažu stručnjaci, mogu se izbjeći samo ukoliko se zemljište ravnomjerno navodnjava, a takvog zemljišta u RS nema više od pet odsto.

Na parcelama koje obrađuje PD „Semberija“, obezbijeđena je nova hidrantska mreža za navodnjavanje oko 600 hektara i za tu investiciju, resorno ministarstvo je, prije dvije godine, izdvojilo oko četiri miliona maraka.

Što se tiče nadzemnih sistema za navodnjavanje, Slobodanka Marković kaže da su oni zastarjeli i da bi za njihovu obnovu i rekonstrukciju trebalo izdvojiti oko 500.000 KM, a PD „Semberija“ taj novac trenutno nema.

- Od četiri parcele, samo na jednoj funkcioniše linija za navodnjavanje u dužini od 400 metara. U pitanju je parcela od oko 100 hektara. Za četiri parcele treba izdvojiti najmanje po 100.000 KM za nove nadzemne sisteme za navodnjavanje, kaže Markovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )