FOTO: null

Dva zemljotresa magnituda 4,3 i 3,2 stepena po Rihteru, sa epicentrom 25 km južno od Sarajeva, zabilježena su jutros. Prvi je zatresao tlo u 9:24, a drugi u 10:18 sati.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, aparati u njihovom Centru za seizmologiju izmjerili su da je magnituda potresa u hipocentru prvog potresa iznosila 4,3 Rihtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale.

U Opštini Trnovo, na čijem području je bio epicentar potresa, kazali su nam da nije bilo poziva građana za bilo kakvu pomoć.

Epicentar zemljotresa je bio na dubini od samo 2 kilometara, što je izrazito plitko.

Zemljotresi jačine 4,0-4,9 smatraju se laganima i izazivaju osjetna drmanja uz zvukove treskanja. Značajnija oštećenja su rijetka, a prema procjenama godišnje ih se u svijetu dogodi 6.200.


"Građani BiH ne trebaju strahovati od jačih zemljotresa"

Građani ne trebaju strahovati od većih zemljotresa nakon što su dva zemljotresa jutros pogodila područje u blizini Sarajeva, rekao je Ivan Brlek, seizmolog Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"Jutros je zemljotres bio jačine 4,3 stepena, ali sada se ne može očekivati neki snažniji potres. Nakon jačeg zemljotresa obično dolazi do manjih potresa. Mala je šansa da se desi jači zemljotres", rekao je Brlek.

Upozorio je kako zemljotresi mogu izazvati odrone na područjima gdje se nalaze rudnici.

"Zemljotresi mogu prouzrokovati odrone u rudnicima i pokretanje zemljišta na takvim područjima", objasnio je Brlek.

Podrhtavanja tla su učestala na području BiH.

Nedavni zemljotres na području Tuzlanskog kantona izazvao je pokretanje zemljišta na površinskom kopu Dubrave u kojem su poginula četiri mladića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )