FOTO: null

Oba entitetska fonda penzionog i invalidskog osiguranja, iako se bore s dugogodišnjim problemima punjenja budžeta, nedavno su odlučila ući u ne baš jeftine aranžmane javne nabavke, koji su plaćeni s nekoliko desetina hiljada KM.

Najprije je 12. januara Fond PIO RS sklopio ugovor o kupovini dva nova vozila, a onda je četiri dana kasnije, 16. januara, Federalni zavod PIO/MIO odlučio namiriti godišnje potrebe "za uredski i potrošni materijal", koji je plaćen sa čak 220.000 KM na period od 12 mjeseci (ili oko 18.300 KM mjesečno).

Iz oba zavoda "Nezavisnim" su potvrdili ove aranžmane, a koji, po njihovim navodima, ni po čemu nisu sporni.

Iz Fonda PIO RS ističu da je finansijskim planom za 2012, 2013. i 2014. bila planirana obnova voznog parka, "ali zbog nastojanja da se maksimalno štedi postupak javne nabavke, i to za dva vozila, pokrenut je tek u decembru 2014.

"Fond je u postupku nabavke dva putnička motorna vozila marke škoda, tip rapid, što je niže klase od postojećih oktavija koje se mijenjaju", navode iz Fonda.

Dalje obrazlažu da u okviru Fonda radi 51 poslovnica, šest filijala i centralna služba, te da je neophodno da Fond u cilju svakodnevnog obavljanja poslova ima i vozni park.

Iz Federalnog zavoda PIO/MIO "Nezavisnim" su odgovorili da je nabavka uredskog i potrošnog materijala po cijeni od 220.000 KM "redovni godišnji natječaj za potrebe cjelokupnog Zavoda.

"Ugovor je sklopljen pod izuzetno povoljnim cijenama. FZ MIO/PIO zahvaljujući tako povoljnoj nabavci svake godine smanjuje iznos potrošnje za uredski materijal, te je i iznos za 2015. manji od prethodne i namjanji u zadnjih desetak godina", tvrde iz Zavoda.

Na pitanje o kakvom je, konkretno, "materijalu" riječ, nisu odgovorili.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )