FOTO: null

Oružanim snagama BiH nedostaju alati za deminiranje, a česti kvarovi na mašinama i opremi doveli su do toga da je prošle godine deminirano samo 70 odsto površina od plana koji je usvojen početkom godine.

Naime, u Ministarstvu odbrane žale se da, osim što im nedostaje alat i oprema, imaju loše mogućnosti popravke i održavanja mašina. Ako je vjerovati podacima Ministarstva, najlošije je prošla RS: na teritoriji tog entiteta Oružane snage deminirale su samo 16 od ukupno 30 lokacija, iz čega proističe da je realizacija projekata u RS tek preko 50 odsto. 

U Brčko distriktu realizovano je svih sedam planiranih projekata, dok u FBiH nisu deminirane samo tri lokacije od planiranih 40. Osim toga, 2014. godine deminirano je 3,5 miliona kvadratnih kilometara, ili za petinu više nego prošle godine. Imajući u vidu da, kako pokazuju podaci Ministarstva odbrane, za deminiranje koriste tek pet mašina za otkopavanje zemljišta i jednu mašinu za uklanjanje otpada, teško da iznenađuje da se mašine kvare i da ih je teško održavati. 

Tome, naravno, treba dodati i podatak iz izvještaja Ministarstva iz prošle godine o starosti opreme i voznog parka: Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je skoro polovina voznog parka Oružanih snaga stara između 30 i 40 godina, dok je oko četiri odsto vozila staro gotovo pedeset godina. 

Nevjerovatno zvuči i podatak da je samo 12 odsto vazduhoplova sposobno za upotrebu, dok upotrebljivost neborbenih vozila iznosi samo 30 odsto. Svjetlana Luledžija, portparol BHMAC-a, istakla je da Oružane snage prema njihovoj evidenciji imaju pet mašina za uklanjanje mina, 16 pasa i 250 detektora. 

"U slučaju neispravnosti ili nedostatka postojeće opreme kao što je to bio slučaj prošle godine, OS je u većini slučajeva na raspolaganju bila oprema drugih organizacija", istakli su oni, indirektno sugerišući da nisu osnovana opravdanja da OS nisu ispunile plan jer nisu imale na raspolaganju potrebne alate. Ipak, istakla je da su zadovoljni poslom koje su OS obavile protekle godine jer su očistile 11 odsto površine od ukupnog godišnjeg plana za cijelu zemlju.

"Što se tiče postojeće opreme svih akreditovanih organizacija, činjenica je da je većina postojeće opreme dosta zastarjela, te da se ista ne zanavlja zbog nedostatka finansijskih sredstava", istakla je ona. 

Dragan Kos, pomoćnik direktora Civilne zaštite RS, rekao je da im je poznat podatak da OS nisu ispunile plan na teritoriji RS. Dodaje, pak, da će se od ove godine u BiH početi primjenjivati novi metod koji će omogućiti da se sa manje resursa i utrošenih sredstava očisti veća površina. 

U BHMAC-u ističu da sumnjiva površina u BiH iznosi oko 2,3 odsto teritorije, i da je definisano ukupno 9.018 sumnjivih mikrolokacija kojima je, kako se procjenjuje, zaostalo oko 82.000 mina. 

"U poslijeratnom periodu od mina je stradalo 1.735 osoba, od čega 604 osobe smrtno. U 2015. godini u BiH je registrovana jedna minska nesreća u kojoj je smrtno stradala jedna osoba", istakla je Luledžija. Od 1996, kako je rekla, prilikom obavljanja poslova deminiranja stradalo je 117 deminera, od čega 47 smrtno.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )