FOTO: inportal.hr

Krajem prošle godine u Srpskoj su ukupno bila 62.792 oboljela od dijebetes melitusa, a najveći broj prijavljenih je u regionu Doboj, zatim slijede Banjaluka, Zvornik, Istočno Sarajevo, Trebinje i Foča.

Analizom podataka o tipu dijabetesa, od ukupnog broja prijavljenih, 15.216 ili 24 odsto je tip 1, a 47.576 ili 76 odsto tip 2, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– Analizirajući oboljele prema uzrastu, uočava se da se broj oboljelih povećava sa godinama života, tako da je najveći broj registrovan u sedmoj deceniji života. Lane je u RS prijavljeno ukupno 890 novih slučajeva oboljelih od dijabetesa, i to 92 inzulin zavisnih (tip 1), te 798 inzulin nezavisnih (tip 2). Od ukupnog broja novooboljelih, 463 su osobe muškog a 427 ženskog pola –  kaže Ljubica Jandrić, epidemiolog u IJZ.
Kao i prošle godine, tema Svjetskog dana i Svjetskog mjeseca dijabetesa u ovoj godini je porodica i dijabetes – Dijabetes: Zaštitite svoju porodicu.

Kroz obilježavanje ovog dana pozivaju se porodice da se edukuju više o znakovima upozorenja i otkriju rizik od dijabetesa. Posebno se to odnosi na roditelje da budu sposobni da uoče ovo ozbiljno stanje kod vlastite djece. Rezultati istraživanja koje je sprovela Međunarodna federacija za dijabetes (IDF) pokazali su da roditelji sa više djece imaju problema sa prepoznavanjem prvih znakova ove bolesti, te da ih svaki treći uopšte ne bi primijetio. Nedostatak znanja o dijabetesu znači da uočavanje znakova upozorenja nije samo problem za roditelje, već je problem koji utiče na cijelu društvenu zajednicu. To je glavna briga, jer su znakovi bolesti blaži kod dijabetesa tipa 2, odgovornog za oko 90 odsto slučajeva dijabetesa.

– Ako se blagovremeno ne otkrije i ne liječi, dijabetes može dovesti do teških komplikacija koje mijenjaju život a to su: sljepilo, amputacija, zatajenje funkcije  bubrega, srčani udar, moždani udar. Prema podacima SZO, u 2017. godini dijabetes je  odgovoran za četiri miliona smrtnih ishoda. Većina oboljelih je dijabetes tipa 2, što se u velikoj mjeri može spriječiti kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu i promociju zdravog životnog okruženja. Jedna od dvije osobe koja trenutno žive sa dijabetesom tipa 2 nije dijagnostikovana – naglašavaju u IJZ.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )