FOTO: null

Na putevima Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine u 29 nesreća poginulo je 35 lica, što je za 13 poginulih više u odnosu na isti period prošle godine, u kojem se dogodila 21 ovakva nesreća, podaci su Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Predsjednik Savjeta Jasmin Komić rekao je da je u ovom periodu u 83 nesreće teško povrijeđeno 106 lica, dok je u istom prošlogodišnjem periodu u 112 nesreća povrijeđeno 130 učesnika u saobraćaju.

"Najčešći uzrok nesreća je neprilagođena brzina, zatim radnje u vozilima u saobraćaju, nepropisno odstojanje, vožnja suprotnom stranom kolovoza, te nepoštivanje prvenstva prolaza", rekao je Komić novinarima nakon sjednice Savjeta.

On je dodao da je neprilagođena brzina uzrok saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u 55,17 odsto slučajeva, pri čemu se najveći broj desio na području Banjaluke, Doboja i Zvornika.

"Kada je riječ o Izvještaju o realizaciji Strategije za bezbjednost saobraćaja, od 2011. do 2014. godine broj poginulih je manji za 19,7 odsto, broj teško povrijeđenih za 10,9 procenata, dok je broj neispravno deklarisanih vozila sa 2,5 povećan na 11,9 odsto, što znači da su postupci na tehničkim pregledima rigorozniji", rekao je Komić.

On je ukazao i na potrebu uspostavljanja dodatnih indikatora za brzinu i alkohol, s obzirom na to da se trenutno koriste samo indikatori za vezivanje pojasa i tehničku ispravnost vozila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )