FOTO: null

U toku 2017. godine bijeljinsko tužilaštvo zaprimilo je 1.605 predmeta od kojih su riješena 1.584, odnosno 98 odsto, navodi se u godišnjem izvještaju o radu ovog tužilaštva.

U izvještaju se navodi da nema predmeta gdje je nastupila zastara, jer se svi predmeti uzimaju odmah u rad i odluke se donose u roku, osim onih gdje je riječ o relativnim zastarama i uglavnom o predmetima gdje počinioci nisu otkriveni tokom rada na njima. 

U prošloj godini donesene su 704 presude, od toga osuđujućih 595, a oslobađajućih 58. Izrečeno je 148 zatvorskih kazni, 60 novčanih, 374 uslovnih i 13 sudskih opomena, odbijajućih 38, te 12 prijedloga za izricanje vaspitnih mjera. 

U toku 2017. godine u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina primljeno je 1.220 prijava, manje za 85 prijava u odnosu na 2016. godinu. 

Iz prethodne godine ostalo je u radu 127 prijava, tako da je ukupno u radu bilo 1.344 prijave, a riješen je sav priliv prijava osim maloljetničkog. 

Ukupno je ostalo neriješenih 127 predmeta, što je jednako broju 

jednomjesečnog priliva prijava. 

U izvještaju je navedeno da je u prošloj godini u radu bilo 998 istraga od čega je riješeno 816. U odnosu na 2016. godinu to je za 97 istraga manje. 

Na kraju izvještajnog perioda ostale su neriješene 182 istrage. 

Većina istraga rješava se u roku od tri mjeseca, a zakonski rok je šest mjeseci. 

Neriješene istrage u ovom roku su iz objektivnih razloga - prikupljanje izjava od svjedoka gdje su nepoznata prebivališta ili boravišta, te pribavljanje nalaza i mišljenja vještaka i drugih dokaza, o čemu se uvijek obavještava Kolegijum tužilaštva da bi se dozvolilo produženje istrage. 

U Tužilaštvu napominju da je za više od 30 odsto predmeta nezavršenih istraga raspisana potjernica. 

Prijave se rješavaju u optimalnim rokovima, najduže tri mjeseca. 

U toku 2017. godine riješena su tri predmeta istraga ratnih zločina, dok je na kraju izvještajnog perioda ostalo neriješeno sedam istraga ratnih zločina, dok nema neriješenih prijava, pa je plan rješavanja predmeta ratnih zločina realizovan 100 odsto. 

U tom periodu tri predmeta su riješena obustavom istrage protiv tri lica. 

Radeći na predmetima privrednog kriminala Tužilaštvo je u toku 2017. godine primilo 72 predmeta, dok je iz prethodne godine ostalo nezavršeno 15 predmeta, pa je ukupno u radu bilo 87 predmeta, od čega je završeno 73 predmeta, dok je u radu ostalo 14 predmeta. 

Od navedenog broja predmeta, 23 su koruptivnog karaktera, a završeno je 14 predmeta. 

U istom periodu riješeno je 48 istraga privrednog kriminala, od toga riješeno je 13 istraga predmeta korupcionog karaktera, a ostalo je nezavršeno 25 istraga ili za pet istraga manje u odnosu na prethodnu godinu. 

U toku izvještajnog perioda podignuto je 20 optužnica zbog krivičnih djela privrednog kriminala kao i prethodne godine. Od toga se na korupciju odnosi 12 optužnica. 

Tužilaštvo je u toku 2017. godine primilo u rad 83 predmeta maloljetničkog kriminala, dok je iz prethodne godine ostalo neriješenih 19 predmeta tako da je ukupno u radu bilo 102 predmeta. Od tog broja završeno je 80, a ostalo je nezavršeno 22 predmeta, što je za sedam predmeta više u odnosu na prethodnu godinu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )