FOTO: null

Kancelariji Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u Bijeljini godišnje se, u prosjeku, obrati oko 1.500 ljudi, od kojih oko 80 odsto zatraži usmene ili pisane pravne savjete, rekla je Srni pomoćnik direktora ovog centra Brankica Lazarević.

"Riječ je prvoj pravnoj pomoći u kojoj su zastupljene sve oblasti prava, a 20-ak odsto stranaka traže zastupanje pred sudovima", navela je Lazarevićeva. 

Ona je navela i da su u tim predmetima kada stranka traži zastupanje pred sudom zastupljeni sporovi parničnog postupka - razvodi brakova, izdržavanje maloljetne djece, utvrđivanje i osporavanje očinstva, tužbe radi iseljenja, podjela bračne imovine, tužbe radi naknade štete, radi isplate duga, te sporovi iz radnih odnosa. 

"Kada je riječ o vanparničnom postupku, Centar pomaže u predmetima oduzimanje poslovne sposobnosti, zaključenja maloljetničkog braka, u ostavinskim postupcima i izvršnim postupcima koji se odnose na izvršenje po pravosnažnim presudama, a većina se odnosi na izvršenje presuda u vezi sa izdržavanjem maloljetne djece", rekla je Lazarevićeva. 

Ona je naglasila da je suština da se stranke obraćaju ovom centru sa zahtjevom za bilo koju vrstu pravne pomoći, i pojasnila da za usmene i pisane pravne savjete stranke samo popune zahtjev, a za zastupanje pred sudovima stranke podnose zahtjev za koji je neophodno provođenje upravnog postupka. 

"Upravnim postupkom utvrđujemo da li stranka ispunjava uslove shodno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, i, ako stranka ispunjava uslove donosimo rješenje o odobravanju besplatne pravne pomoći i stranku zastupamo do pravosnažnog okončanja postupka", pojasnila je Lazerevićeva. 

Centar za pružanje besplatne pravne pomoći Republike Srpske osnovala je Vlada Srpske 2009. godine, i kao republička upravna organizacija djeluje u sastavu Ministarstva pravde Republike Srpske. U okviru Centra djeluje pet kancelarija koje pokrivaju područja okružnih sudova u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Doboju i Trebinju. 

Centar je osnovan radi pružanja besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim kategorijama. Rad Centra je regulisan Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći Republike Srpske kojim su propisani uslovi koje stranke moraju ispunjavati da bi ostvarile pravo na besplatnu pravnu pomoć. 

Zakonom su propisane dvije vrste pravne pomoći, jedna koja se odnosi na pravne savjete, koji mogu biti pisani i usmeni, i pomoć u popunjavanju obrazaca, i za tu vrstu pravne pomoći se može obratiti svako lice, bez obzira na imovinsko stanje. 

Za drugu vrstu pravne pomoći, koja se odnosi na zastupanje pred sudovima, stranke moraju ispunjavati određene kriterijume. Zakonom za ovu pomoć propisani su finansijski kriterijum, kriterijum osnovanosti zahtjeva i kriterijum obaveznosti po drugim zakonima. 

"Kada je riječ o finansijskom kriterijumu, pravo na pravnu pomoć ostvaruju lica koja primaju socijalnu pomoć, nezaposleni, lica lošeg imovinskog stanja, penzioneri, lica sa oduzetom poslovnom sposobnošću i djeca bez roditeljskog staranja. Kada je riječ o kriterijumu osnovanosti zahtjeva stranke, u tom slučaju se na osnovu dokumentacije koju nam stranka priloži na uvid utvrdi da li je njen zahtjev osnovan, da bi se izbjegla zloupotreba prava na pomoć i neopravdano vođenje postupka", pojasnila je Lazarevićeva. 

Kancelarija Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u Bijeljini počela je sa radom 2010. godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )