FOTO: null

U program pripreme pred polazak u školu koji finansira Vlada Republike Srpske u Bijeljini je uključeno 213 djece, potvrđeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture.

U predškolsku ustanovu "Čika Jova Zmaj" u program je uključeno 150 djece, dok će 30 djece pohađati pripremni program u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" u naselju Patkovača, a 33 u školi "Petar Kočić" u bijeljinskom naselju Brodac. 

Program pripreme pred polazak u školu biće realizovan u 36 predškolskih ustanova i 72 osnovne škole u Republici Srpskoj od 1. marta do 31. maja, a u njega je uključeno ukupno 4.415 mališana, odnosno oko 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred. 

Program se realizuje u 51 opštini, a za njegovu realizaciju Vlada Republike Srpske obezbijedila je oko 330.000 maraka. 

Podršku Programu pripreme pred polazak u školu pružila je i nevladina organizacija "Spasimo djecu" /Save the children/ koja će ove godine obezbijediti potrošni materijal za realizaciju programa za 85 vaspitnih grupa u osnovnim školama, a podržala je i organizaciju obuke za 40 vaspitača koji su angažovani za provođenje programa. 

Iznos donacije procjenjuje se na oko 94.000 maraka. 

Iz resornog ministarstva navode da se predškolski program u godini pred polazak u školu ostvaruje sa ciljem da se svakom djetetu pruže jednake šanse da se uspješno prilagodi uslovima učenja karakterističnim u nastavnom procesu, ne vršeći direktnu pripremu za školu kroz usvajanje akademskih sadržaja, čime se stiču određena znanja i vještine koje dijete obilježavaju kao "spremno za školu".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )