FOTO: InfoBijeljina

Muzej Semberije objaviće u ovoj godini dvije knjige memoara. Cilj je da se od zaborava sačuva sjećanje na znamenite Srbe, Dragutina Baju Grujića i Ljubu Vićanovića, o kojima se do sada nije puno pisalo i pričalo.

„Obimno istraživanje smo obavili. Radi se o periodu od 1890. godine pa do Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega. Dokumenti svjedoče da je Grujić bio šef Narodne garde, a Vićanović predsjednik Opštine Bijeljina kao i predsjednik Udruženja zanatlija. Obojica su dali ogroman doprinos razvoju ove sredine. Ovaj period i ovi Bijeljinci ostali su nezasluženo u sjenci nekih drugih događaja i nekih njihovih savremenika. Podaci o njihovom životu ali i okolnosti u kojima su radili, baciće novo svjetlo na  tadašnju Bijeljinu i Semberiju o kojoj se, nažalost, ne zna dovoljno“, kaže za InfoBijeljinu istoričar i kustos ove ustanove Zoran Midanović.

Muzej Semberija u prosjeku godišnje organizuje dvanaest tematskih, istorijskih, umjetničkih i likovnih izložbi. Osim stalnih postavki, organizuju  i druge brojne sadržaje kao što su izložbe umjetničkih djela amaterskih i profesionalnih autora, projekcije etnoloških i arheoloških filmova. 

U ovoj ustanovi, koja je decenijama nosilac kulturnih dešavanja na ovim prostorima, ponosni su i na autorske izložbe koje se bave kulturnom istorijom Bijeljine i Semberije ali gostujuće izložbe. 

Sadašnja postavka Muzeja Semberije podijeljena je u tri cjeline -arheologija, etnologija  i istorijska izložba. 

Ova ustanova  posjeduje više od 10.000 eksponata i 20.000 fotografija, umjetničku i prirodnjačku kolekciju a raspolaže i sa stručnom bibliotekom, fototekom i hemerotekom. Zavičajni muzej pokriva područje Semberije, Majevice, Birča. 

Samo u prošloj godini evidentirali su više od 10.000 posjetilaca. Nastaviće da baštine kulturu, tradiciju i istoriju ovog kraja, baš kao što su to činili i proteklih decenija. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )