FOTO: jabuka.tv

Kompanije u BiH i poslije 31. januara mogu pojednostavljeno da uvoze i izvoze robu, ali postojaće vakuum od nekoliko dana do primjene novih propisa i do tada će morati da carine robu u redovnom carinskom postupku.

UBiH postoji više od 200 kompanija kojima je ranije odobreno pojednostavljeno carinjenje po fakturi. To znači da je UIO BIH, na osnovu propisa i zahtjeva poslovne zajednice, odobrila da se određeni proizvodi mogu cariniti ubrzano, 24 sata u danu.
 
To su lako kvarljivo voće i povrće, razni građevinski materijal, rezana građa, te novine i časopisi.
 
Međutim, Zakonom o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini (”Službeni glasnik BiH”, broj 58/15) propisano je da odobrenja za pojednostavljene carinske postupke (u koja spadaju i odobrenja za pojednostavljeni postupak po fakturi) koja su izdata prije početka primjene tog zakona ostaju na snazi najduže šest mjeseci od dana početka primjene tog zakona, što znači da ostaju na snazi najduže do 31. januara 2023. godine. Primjena zakona je počela 1. avgusta 2022. godine. 
 
Po isteku ovog roka, 31. januara, ta odobrenja prestaju da važe.

Savjet ministara BiH je telefonskoj sjednici 12. januara donio Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH koja stupa na snagu 4. februara 2023. godine. Tim izmjenama i dopunom Odluke propisana je mogućnost odobravanja i korištenja pojednostavljenog carinskog postupka po fakturi, i to za: postupak izvoza (trajni), postupak puštanja robe u slobodan promet (koji podrazumijeva uvoz) i ponovni izvoz strane robe iz carinskog skladišta tipa C kojom se, pod carinskim nadzorom, snabdjeva (gorivom) vazduhoplov za letove na međunarodnim linijama.

– Uprava za indirektno oporezivanje BiH pripremila je prednacrt novog Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi, koje je neohodno za uspostavljanje primjene pojednostavljenog postupka po fakturi. Uputstvo se nalazi u procesu javnih konsultacija i traju do 3. februara – navode u UIO BiH.
 
Uputstvo će, kako kažu, biti donijeto odmah po isteku roka za javne konsultacije kako bi privredni subjekti, koji namjeravaju da koriste pojednostavljeni carinski postupak po fakturi, uz ispunjenje propisanih uslova mogli da podnesu nove zahtjeve za izdavanje odobrenja za to pojednostavljenje.
 
– Iz svega prethodno rečenog, jasno je da nema zakonskog osnova da se postojeća odobrenja koriste dok se ne zamijene novim. Dakle, UIO je učinila sve što je bilo moguće da odmah nakon usvajanja Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH od strane Savjeta ministara BiH, pripremi i objavi na veb stranci javnih konsultacije novo uputstvo. Čim istekne rok u kojem to uputstvo mora biti u procesu javnih konsultacija, isto će biti potpisano i stupiti na snagu, nakon čega će privrednici odmah moći podnositi UIO nove zahtjeve za pojednostavljeni carinski postupak po fakturi – poručuju iz UIO BiH.

SUGESTIJE STK BIH

Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, za Srpskainfo kaže da su sugerisali privrednicima da podnesu zahtjeve i prije nego što budu završene javne konsultacije.
 
– Mislim da će biti odobreno svima koji su bili u tom sistemu. Mi smo sugerisali svim kompanijama koje su bile u tom sistemu da pripremaju svoje zahtjeve kako bi vakuum, ako ga bude, bio šta kraći – dodaje Marinković.
 
On ističe kako ima informaciju da se UIO stavila u funkciju da to riješe što brže.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )