FOTO: InfoBijeljina

U proteklom petogodišnjem periodu, primarno obrazovanje u Republici Srpskoj zabilježilo je značajan pad broja učenika.

Preciznije, škole su ostale bez 112 odjeljenja jer je 2015 učenika napustilo školovanje, odlučivši se za život u inostranstvu.

Ovaj trend dokumentuje Zavod za statistiku RS, oslanjajući se na podatke prikupljene direktno od škola, koje su dužne zatražiti obrazloženja od roditelja o razlozima napuštanja obaveznog obrazovanja. Analiza pokriva razdoblje od školske godine 2018/19. do 2022/23., dok informacije za tekuću školsku godinu još nisu dostupne.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS izražava zabrinutost za budućnost obrazovnog sektora, naročito u manjim zajednicama gdje su neka odjeljenja svedena na minimum. Nasuprot tome, u gradskim školama, poput onih u Banjoj Luci, i dalje vlada visoka frekvencija nastave organizovane u tri smjene.

Prema Draganu Gnjatiću, predsjedniku sindikata, rastuća zabrinutost među nastavnim osobljem proizlazi iz smanjenja nataliteta i trenda odlaska porodica iz zemlje.

Početkom školske 2023/2024. godine, u 192 osnovne škole s ukupno 664 objekta, obrazovnom procesu prisustvovalo je 83.708 učenika, što je za 1,1% manje u odnosu na prethodnu školsku godinu. Broj učenika u prvom razredu smanjen je za 1,9%.

Struktura učenika pokazuje da niže razrede, od prvog do petog, pohađa 54,3% učenika, dok stariji razredi, od šestog do devetog, čine 45,7% ukupnog broja učenika. U istom periodu, škole za djecu sa smetnjama u razvoju pohađalo je 355 učenika.

Školsku godinu 2022/2023. završilo je 9.733 učenika, a na početku tekuće školske godine zabilježeno je 7.878 nastavnika, što predstavlja povećanje od 1,9% u odnosu na godinu ranije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )