FOTO: null

Prema jutrošnjim podacima, usljed padavina, došlo je do blagog porasta vodostaja rijeke Drine u Semberiji, gdje je protok povećan nekih sto kubika i iznosi 240 cm, a redovna odbrana je 450 cm, što znači ima još prostora da se prime dodatne količine vode,

Porastao je i vodostaj rijeke Save u nešto manjem obimu u odnosu na prethodne dane, odnosno 11 cm. Poslednji zabilježen vodostaj jutros je plus 535 cm na vodomjernoj stanici Rača, a redovna odbrana je plus 650 cm, prenosi BN TV .

Kada su u pitanju bujičasti vodotoci, trenutno s obzirom na manje količine padavina koje su bile u toku jučerašnjeg dana nije došlo do znatnijeg porasta vodostaja, ali danas imamo najave nešto jačih i obilnijih padavina i sigurno je da će prvo doći do porasta manjih bujičastih rijeka, a tokom sutrašnjeg dana i za vikend i rijeka Drine i Save, kaže Drago Ristić.

“Mi smo shodno ovim najavama postupili po našem planu pripravnosti i planu zaštite i spasavanja tako da smo izdali saopštenje stanovništvu. To je jedna od prvih mjera, sistem ranog upozoravanja. Takođe smo preduzeli i ostale mjere pripravnosti i stavili u pripravnost naše jedinice. Zatim predsjednike savjeta mjesnih zajednica obavjestili o potencijalnoj opasnosti, tako da se preduzmu najneophodnije preventivne mjere zaštite. Ovo nema za cilj širenje panike, nego da se poveća budnost i pripravnost u slučaju da dođe do izlivanja pogotovo u manjim naseljima koja se nalaze neposredno uz bujičaste vodotoke. Mi ćemo i dalje pratiti stanje i po potrebi preduzimati odgovarajuće mjere”, poručio je Ristić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )