FOTO: null

Do kraja decembra aktuelan je svinjokolj na području Semberije. Iz bijeljinskih Veterinarskih ambulanti tvrde da već sa dolaskom hladnijih dana imaju pojačan broj pregleda mesa.

Naši sugrađani i mještani okolnih semberskih sela znaju koliko je parazitsko oboljenje Trihinela Spiralis kobno po ljudsko zdravlje.

Decembar je mjesec kada je svinjokolj u punom jeku, samo za mjesec dana A.D. Veterinarska stanica Bijeljina pregledala je oko 700 uzoraka. Prema dosadašnjem  izvještaju, nije bilo uočenih oboljelih uzoraka od Trihinele Spiralis. Veterinari tvrde da naši sugrađani imaju izgrađenu predstavu koliko je ovaj parazit opasan za ljudsko zdravlje.

Iz Veterinarske ambulante u Popovima, kažu da je već sa dolaskom hladnijih dana pojačan broj pregleda uzoraka mesa. U njihovoj ambulanti uočena je trihinela na jednom uzorku. Mještanin je blagovremeno obajvešten, nakon čega je uslijedila obavezna procedura oko uklanjanja životinje, kako ne bi došlo do širenja parazitskog oboljenja.

Izostajanje ovog parazitskog oboljenja kod do sad pregledanih uzoraka, ne znači da ono ne gravitira na ovom području. Zato je preporuka veterinara da se prilikom svakog svinjokolja,obavezno vrši pregled mesa. U našim Veterinarskim ambulantama dostupne su dvije metode pregleda. Radi se o kompresivnom  i digestivnom pregledu.

U našim ambulantama, najčešće se radi kompresivni pregled mesa, jer je brži I jeftiniji. Dok digestivnu metodu prati složen process, u kojem tek nakon sat vremena možemo dobiti konačan rezultat analize.

Iako poslednjih godina, sa pregledom mesa, šira javnost je bolje upoznata, nego ranijih godina, uvjek se  dogodi da ljudi pogreše oko uzimanja adekvatnog uzorka. Veterinari naglašavaju da je taj dio mesa koji je namjenjen za trihinoskopski pregled lako uočljiv.

Na učestalost pregleda mesa znatno utiče i lovna sezona, gdje već od druge polovine oktobra, lovci izlaze na teren. Svaku ulovljenu divlju životinju prije obrade veoma je bitno pregledati, jer se trihinela najčešće nalazi u životinjama koje gravitiraju u prirodnim staništima.

Trihineloza je kozmopolitska zoonoza koju izaziva Trichinella spiralis. Klinička slika bolesti može biti raznovrsna, ali je u prvom planu pojava akutnog generalizovanog miozitisa ili zapaljenje muskulature. Parazit - Trichinella spiralis  spada među naj­manje crve, patogene za čovjeka. Odrasla ženka duga je oko 3-4 mm a mužjak oko 1,5 mm. Za nji­hov razvoj nije potreban prelazni domaćin, jer u  istom domaćinu nalaze se i larve i odrasli oblici. Iz tih razloga, veoma je kobna za zdravlječovjeka.

Jedno je sigurno, samo pregledano meso je dozvoljeno za upotrebu u ishrani. Trihinela Spiralis je parazitsko oboljenje koje se prenosi  sa oboljelih životinja na čovjeka sa kobnim posljedicama, a nosioci ovog parazitskog oboljenja, u  najčšćem slučaju, su glodari.  Od ovo parazita  u našim predjelima najčešće oboljevaju domaće i divlje svinje, pacovi, psi, lisice, vidre i kune, a u hladnim oblas­tima foke, polarne lisice i medvjedi. Svinja se zarazi proždirući inficirane pacove ili, hraneći se otpacima zaraženog svinjskog mesa.  Iz tih razloga, da bi ste bili sigurni da jedete zdravo meso, nužno je svaki uzorak pregledati u nadležnoj Veterinarskoj ambulanti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )