FOTO: null

Na računima Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske trenutno se nalazi nešto više od 32 miliona KM, izjavio je član Upravnog odbora Fonda Zoran Tegeltija.

Tegeltija je najavio da će, prema donesenim zaključcima, u ponedjeljak, 4. aprila, biti uplaćeno 532.000 KM za radove koje je izvodila Javna ustanova "Vode Srpske", 120.000 KM za radove koje je izvodilo Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske", te da će biti plaćeni troškovi grada Bijeljine za eksproprijaciju u području rijeke Janje u iznosu od milion KM. 

On je rekao da na današnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti nisu donošene nove odluke o radovima i pomoći, jer se prvenstveno žele završiti radovi iz prethodnog perioda. 

"Biće nam prioritet da se obezbijede sredstva za pomoć privrednim subjektima iz opština koje ih nisu dobile. Do sada su donošene odluke za grad Doboj i opštinu Šamac", kaže Tegeltija, koji je i ministar finansija Republike Srpske. 

On je naveo da je na današnjoj sjednici Upravnog odbora usvojen finansijski izvještaj Fonda solidarnosti za 2015. godinu, prema kojem je tokom prošle godine Fond imao više od 70 miliona KM prihoda više nego rashoda. 

"Prošlu godinu smo završili sa nešto više od 30 miliona KM stvorenih obaveza, odnosno izdatih vaučera i isporučene robe čije je plaćanje dospijevalo tek u 2015. godini", istakao je Tegeltija. 

Član Upravnog odbra Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske Mićo Mićić smatra da je najbitnije da u Fondu solidarnosti ima novca i da je opravdao postojanje. 

"Sredstva smo usmjerili u dva pravca - jedan je sanacija štete od poplava, a drugi zaštita od budućih poplava. U prethodnom periodu smo mnogo uradili, od vaučera do pomoći poljoprivredi, a nismo pomogli privrednicima i u narednom periodu bi to trebalo učiniti", rekao je Mićić, koji je i gradonačelnik Bijeljine. 

Pozdravljajući danas usvojeni zaključak o pomoći privrednim subjektima koji su pretrpjeli štetu od poplava, Mićić je naglasio da su grad Bijeljina i još neke opštine i gradovi, u saradnji sa Privrednom komorom Srpske, sačinili analize kako bi se u procentu od 10 odsto štete od poplava nadoknadilo privrednicima. 

On je rekao da su dobri i današnji zaključci Upravnog odbora Fonda o finansiranju projekata zaštite od poplava, navodeći da je uređivanje toka rijeke Janje, posebno mjesta gdje se ona uliva u Drinu, od velikog značaja za grad Bijeljinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )