FOTO: null

Spasilačke službe su dospjele do tijela jednog od četvorice ljudi koji su ostali zatrpani na Površinskom kopu Dubrave usljed zemljotresa koji je u subotu oko 22.20 pogodio šire područje Tuzlanskog kantona.

Adel Šehić (27), Alem Dedić i Arif Alibašić (28) su poginuli kada se na njih obrušila zemlja na Površinskom kopu Dubrave nakon zemljotresa koji je zadesio područje Tuzlanskog kantona, javlja Avaz .

Prema posljednjim informacijama, koje je dobio novinar Avaza na licu mjesta, Edin Herić, za koga se vjerovalo da je preživio nesreću, ipak se nalazi među stradalim osobama.

Prema informacijama iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, osoba koja je nakon nesreće na Površinskom kopu Dubrave, tokom noći, dovezena radi ukazivanja pomoći ne nalazi se u ovoj ustanovi.

"Osoba sa incijalima M.D je dovezena na Kliniku za ortopetiju i traumatologiju, ali je nakon pregleda odbila hospitalizaciju i otišla kući"; kazala je Ersija Ašćerić-Mujedinović, portparol UKC-a Tuzla

Osoba koja je sinoć dovezena u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla navodno je Mersad Dedić.

Novinar "Dnevnog avaza" koji se nalazi u blizini mjesta nesreće javlja da su ekipe za spasavanje već došle do jednog traktora koji je bio zatrpan, te tijela jednog od poginulih.

Četiri čovjeka su poginula na radilištu gdje se vrši otkrivka uglja. Prema prvim informacijama, riječ je o licima koja su nelegalno kopala ugalj.

Kako saznaje Avaz, oni su u međusmjeni sa traktorom ušli na radilište gdje je otkopan ugalj i gdje je mehanizacija rudnika PK Dubrave i sa bagera, takozvanog "libero", kupili ugalj u traktor. Tom prilikom sloj zemlje se obrušio na njih pri čemu je, kako je navedeno, zatrpan traktor i bager.

"Prema dosadašnjim saznanjima, nesreća se dogodila nakon što su određena lica došla u ugljenu etažu u kop, i to sa dva traktora. U jednom momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, vjerovatno, četiri lica. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao nam je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 hiljada kubika zemlje. Pokušavamo doći do zatrpanih osoba", kazao je Duranović.

Iza dvojice poginulih ostale su supruge i maloljetna djeca.

Od ponoći na licu mjesta su pripadnici Čete za spašavanje Rudnika "Kreka", Federalna rudarska inspekcija, pripadnici MUP-a TK i kantonalni dežurni tužilac. Do njihovih tijela nisu došli i tokom noći nisu preduzimali nikakve mjere zbog slabe vidljivosti i vrlo teškog pristupa samom radilištu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )