FOTO: null

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina Žarko Ćosić ocijenio je da je bezbjednosno stanje u novembru, na području koje operativno pokriva ovaj centar, stabilno i zadovoljavajuće, što potvrđuju pokazatelji u gotovo svim segmentima rada policije.

"U novembru smo evidentirali 193 krivična djela opšteg kriminaliteta, što je za oko 14 odsto manje u odnosu na novembar prošle godine, a rasvijetljenost krivičnih djela je 79 odsto, što je sasvim zadovoljavajuće“, rekao je Ćosić novinarima. 

On je naveo da je najzastupljenije bilo djelo krađa, prijavljeno je osam krivičnih djela protiv života i tijela, a ubistva nije bilo. 

Ćosić je naveo još nekoliko parametara koji ukazuju na smanjenje krivičnih djela. 

S obzirom na to da se približavaju praznici, on je apelovao na vozače da ne konzumiraju alkohol koji je, kaže, najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda. 

CJB Bijeljina će, naglasio je Ćosić, u narednom periodu preduzeti i niz preventivnih mjera i radnji radi zaštite od pirotehničkih sredstava. 

On je apelovao na roditelje da upoznaju djecu sa mogućim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, jer nisu bezopasne. "Upotreba ovih sredstava kažnjiva je zakonom, a roditelji maloljetnika snosiće odgovornost za postupke svoje djece", upozorio je Ćosić. 

On je podsjetio da se sva pirotehnika prodaje samo u prodavnicama oružja i prodavnicama pirotehničkih proizvoda od 15. novembra do 30. januara, a mogu je kupiti samo punoljetna lica. 

Načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Bijeljina Darko Kovrlija rekao je da je u oblasti privrednog kriminaliteta u novembru otkriveno 25 krivičnih djela, čime je pričinjena materijalna šteta od 5.369.000 KM, a protivpravna imovinska korist je 5.366.000 KM. 

"Najviše krivičnih djela u ovoj oblasti odnosi se na zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, kao i na krivična djela falsifikovanja ili uništenja službene isprave", rekao je Kovrlija. 

On je dodao da je u novembru uočeno opadanje krivičnih djela protiv imovine za 10 odsto, dok je broj teških krađa smanjen za 39 odsto. 

Inspektor Sektora za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekao je da su u novembru evidentirane 134 saobraćajne nezgode, od čega su tri sa poginulim licima. 

Četiri lica su u ovim nezgodama zadobila su smrtne povrede, devet je bilo sa teškim tjelesnim povredama. 

Knežević kaže da je u poređenju sa novembrom 2014. godine stanje neznatno nepovoljnije. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )