FOTO: null

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog programa javnih investicija Srpske za period 2017-2019. godina, prema kome su u naredne dvije godine ugovorene investicije od 1.155.400.000 KM.

Prema ovom programu, kao prioritetne potrebe iskazane su dodatne investicije od 6,7 milijardi KM za koje nisu obezbijeđeni izvori finansiranja, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Analiza sektorske strukture kapitalnih investicija u periodu 2017-2019. godina, prema resornoj nadležnosti za projekte, pokazuje da su i dalje najveće investicije u energetiku i saobraćajnu infrastrukturu, te sektore poljoprivrede i vodoprivrede, zdravstva i izbjeglica i raseljenih lica.

Planirana ulaganja u ove sektore iznose 89,83 odsto ukupnih planiranih ulaganja u periodu 2017-2019. godina.

Najveće učešće u finansiranju ugovorenih investicionih projekata imaju ino sredstva u iznosu od 915,6 miliona KM ili 79,25 odsto, od čega uglavnom krediti u iznosu od 855,4 miliona KM i manjim dijelom grantovi u iznosu od 60,2 miliona KM, dok domaća sredstva po svim osnovama učestvuju sa 239,8 miliona KM ili 20,75 odsto.

Od prioritetnih investicija bez obezbijeđenih izvora finansiranja najzahtjevniji su projekti iz oblasti industrije i energetike i to uglavnom energetike u iznosu od 3,7 milijardi KM ili 55,54 odsto i saobraćajne infrastrukture u iznosu od 2,7 milijardi KM ili 40,02 odsto.

Najniža plata u 2017. godini 395 KM

Vlada Republike Srpske odlučila je danas da najniža neto plata u Srpskoj u 2017. godini bude 395 KM.

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske je na redovnoj sjednici održanoj 13. decembra usvojio zaključak kojim je Vladi Srpske predloženo donošenje te odluke, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Utvrđen Nacrt krivičnog zakonika

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt krivičnog zakonika Srpske.

U saopštenju iz Vlade Republike Srpske podsjeća se da je ovaj zakon donesen 2003. godine i da je od tada mijenjan šest puta, zbog čega se ukazala potreba za usklađivanjem krivičnog zakonodavstva sa trenutnim tendencijama u društvu, kao i sa direktivama EU koje propisuju pravila za pojedine vrste krivičnih djela.

Prema Nacrtu krivičnog zakonika Srpske, njegove odredbe grupisane su u opšti i posebni dio.

U opštem dijelu uvedene su nove odredbe o oduzimanju imovinske koristi kao specifične krivičnopravne mjere koja ima posebnu funkciju u oblasti organizovanog kriminala, oduzimanju predmeta ili sredstava koja su korištena za izvršenje krivičnog djela ili su za to bila namijenjena, kao i sredstava koja su nastala njihovim vršenjem.

"Kod krivičnog djela terorizma propisano je i oduzimanje objekata i drugih nepokretnosti koji su korišteni za obuku i pripremu terorističkih aktivnosti. Osim navedenog, uvodi se i mogućnost izvršenja kazne zatvora do jedne godine i u prostorima u kojima osuđeni stanuje /kućni zatvor/ i nova kazna - zabrana upravljanja motornim vozilom", navodi se u saopštenju.

Nacrtom zakona predlaže se i uvođenje nove mjere bezbjednosti - zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama, kao i uspostavljanje i vođenje posebnog registra lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu polnog integriteta djeteta.

U posebnom dijelu, u kojem su sistematizovana krivična djela i kazne, uvode se i nova krivična djela - genitalno sakaćenje žena i prinudna sterilizacija, krivično djelo proganjanja, krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela trgovine ljudima i djecom i krivično djelo polna ucjena.

Uvode se i krivična djela zadovoljenje polnih strasti pred djetetom, prinudno zaključenje braka, zlostavljanje na radu, krađa električne energije ili gasa, kao i krivično djelo dogovaranje ishoda takmičenja.

Nacrtom krivičnog zakonika Srpske propisuju se i nova krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti - sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, protivzakonito formiranje paravojnih i parapolicijskih snaga.

Propisuju se u nova krivična djela kao što su podrivanje odbrambene moći Srpske, kao i krivična djela protiv terorizma, krivična djela nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito povlašćivanje privrednih subjekata.

Uvode se i krivična djela izazivanje nereda, nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja, krivična djela ugrožavanje životne sredine nepropisnim građenjem objekata i postrojenja, uništenje ili oštećenje zaštićenih prirodnih vrijednosti ili dobara, uništenje staništa, protivzakonito iznošenje ili unošenje strogo zaštićenih biljaka, životinja ili genetski modifikovanih organizama i ugrožavanje ozonskog omotača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )