FOTO: null

BEOGRAD - Operativci Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) u saradnji sa kolegama iz MUP-a Srbije priveli su prije nekoliko dana visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije (UKP), pišu "Novosti".

On je osumnjičen da je službenicima CIA, koji su na službi u ambasadi SAD u Beogradu, odavao povjerljive informacije iz ministarstva unutrašnjih poslova - nezvanično saznaju "Novosti". 

Beogradski list, pozivajući se na neimenovane izvore, dodaje da se ovaj policijski funkcioner sumnjiči se da je Amerikance redovno izvještavao o aktivnostima u kabinetu ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića, kadrovskim promjenma, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu. 

"Te prikupljene informacije prenosio je u direktnom kontaktu sa operativcima CIA. Dakle, riječ je o klasičnom obavještajnom radu, a osumnjičeni je već duže vrijeme bio pod prismotrom", rekao je izvor. 

On dodaje da postoje osnovane sumnje da su još neki državljani Srbije upleteni u ovaj agenturni lanac i da kontraobavještajne aktivnosti neće završiti samo na ovom slučaju. Takođe, provjeravaju se kontakti i sa drugim obavještajnim službama, ne samo sa američkom, a uskoro se mogu očekivati nova privođenja. 

Ovo je za kratko vrijeme druga akcija otkrivanja osoba koje je u Srbiji vrbovala neka strana obavještajna služba. Početkom septembra operativci BIA uhapsili su državljanina Srbije Čedu Čolovića, koga je vrbovala hrvatska vojna obavještajna služba. On je priznao krivicu i nagodio se sa tužilaštvom na tri godine zatvora. 

Srpske bezbjednosne službe razotkrile su imena, pa čak i brojeve telfona hrvatskih operativaca koji su vrbovali i održavali kontakt sa Čolovićem. Napravljeni su tajni snimci, koji su u posjedu BIA, koji potvrđuju kontakte Čolovića sa obavještajcima iz Centra Sigurnosno-obavještajne agencije Zadar (odjeljenje Šibenik). 

Čolović je, navodno, u svoju mrežu, kojom je koordinirala SOA, "upleo" čak deset državljana Srbije, obećanjem da će ih uz pomoć svojih veza skinuti sa spiska optuženih za ratne zločine koje je u tajnosti pripremio Zagreb. Čolović je bio na hrvatskom ratištu kao major Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjen je 1993. godine kada je i došao u Srbiju, gdje je prethodno prijavio prebivalište i uzeo državljanstvo. Sedam godina kasnije, kada se vratio u rodnu kuću, vrbovala ga je SOA.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )