FOTO: null

Građani BiH početkom marta će moći kupovati jeftinije lijekove, kaže v. d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

On navodi da je pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH stupio na snagu 13. januara, a njegova primjena počeće 6. marta.

Nosioci dozvola za stavljanje lijeka u promet u BiH imali su rok od 60 dana da usklade veleprodajne cijene svojih lijekova s odredbama pravilnika, odnosno s maksimalnim cijenama lijekova - kaže Zolak u izjavi Avazu.

On nije želio komentarisati analize koje su pokazale da će lijekovi pojeftiniti za deset odnosno 20 odsto.

Za koliko će cijene lijekova biti niže, znat ćemo precizno kada cijene svih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, a kojih je oko 5.000, budu usaglašene s maksimalnim veleprodajnim cijenama. Koji će lijekovi pojeftiniti i za koliko, znaće se u drugoj polovini godine. U ovom trenutku razlike u cijenama mogu se samo predviđati, objašnjava Zolak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )