FOTO: null

U ponedjeljak će u Makedoniji biti dan žalosti zbog pogibije 21 osobe u nevremenu u toj zemlji, odlučila je u nedjelju vlada na vanrednoj sjednici, proglasivši istovremeno vanredno stanje u regiji Skoplja i Tetova.

U velikom nevremenu koje je u subotu navečer i tokom noći na nedjelju pogodilo Skoplje poginula je 21 osoba. Nevrijeme je nanijelo i veliku materijalnu štetu, oštećene su kuće, ulice i automobili. U Skopjlu i u nedjelju je padla kiša praćena grmljavinom, ali prema navodima iz Hidrometeorološkog zavoda, slabijeg je intenziteta nego u subotu.

Tijela žrtava pronađena su u nedjelju ujutro u različitim dijelovima Skopja. Neki su se utopili u automobilima koje su poplave odnijele s cesta na obližnja polja.  U Skoplju su u dva sata pale 93 litre vode po metru kvadratnom, što je prosjek za cijeli augsut, ističe Hidrometeorološki zavod.

U nekim dijelovima makedonske prijestolnice razina vode dosegnula je metar i pol, prenijeli su lokalni mediji. Brojne kuće su još uvijek poplavljene i nemaju struje, a neke su se uslijed nevremena srušile. Lokalni mediji prenose da je hospitalizirano 20 ljudi i da je u pomoć pozvana vojska.

Zbog odrona zemlje od svijeta su odsječena tri sela na sjeveroistoku zemlje. Snažno nevrijeme pogodilo je i Tetovo, na sjeverozapadu Makedonije, prouzročivši materijalnu štetu, ali bez žrtava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )