FOTO: null

Savez za promene najavio proteste u Prijedoru zbog prodaje rudnika gvozdene rude. Sindikalci strahuju da bi se i indijski "Mital" povukao iz RS. Opozicija: Hoćemo da spasemo rudnik. Vlast: Ovo je politički protest

NAKON što je opozicioni Savez za promene najavio mirne proteste građana, u četvrtak u Prijedoru, zbog, kako tvrde, "nezakonite prodaje" Rudnika železne rude "Ljubija", oglasili su se predstavnici vladajuće koalicije u Srpskoj i Grada Prijedora koji tvrde da su ovi protesti neosnovani i politički! SzP organizuje protest zbog odluke Vlade RS da 65 odsto državnog kapitala "Ljubije" proda kompaniji "Izrael investment grup" za 53,1 milion KM.

Odluku o prodaji još nije potvrdio parlament RS. Sindikat radnika preduzeća "Arselor Mital" iz Prijedora, u čijem sastavu je i rudnik "Ljubija", traži od Vlade garancije da njihovi radnici nakon prodaje državnog kapitala neće ostati bez posla.

Sindikalci strahuju da bi prodaja mogla da ugrozi radna mesta za čak 850 njihovih radnika, a u najgorem scenariju i da primora indijsku energetsku kompaniju "Mital" da se povuče iz RS.

Dušan Berić, predsednik prijedorskog SDS i organizacionog odbora protesta, pozvao je Vladu da odustane od namere da proda rudnik, jer je ta odluka, kako je objasnio, loša za privredu Prijedora, zbog čega će doći do gašenja velikog broja radnih mesta. Na protestu očekuju najmanje 5.000 ljudi.

- Protest organizujemo na Spasovdan kako bismo spasili rudnik i odbranili RS - poručio je Berić. Objasnio je da je okupljanje na Gradskom stadionu, a centralni protest na glavnom gradskom trgu u Prijedoru.

Predstavnici SzP su pozvali sve građane i udruženja da se, prisustvujući protestnoj šetnji, suprotstave "sumnjivoj prodaji ovako važnog rudnika kompaniji koja je registrovana u jednom od poreskih rajeva u Dominikanskoj Republici i koja se nikada nije bavila rudarskim poslovima, niti je imala druge poslovne aktivnosti".

Berić je upozorio da bi ovakav potez Vlade RS mogao dovesti do toga da nakon 100 godina prestane da postoji rudarska proizvodnja u Prijedoru.

- Osim toga, što je odlukom o ovakvoj prodaji dovedena u pitanje egzistencija 850 radnika "Arselor Mitala", postoji opasnost da RS izgubi 49 odsto vlasništva koje sada ima u ovom rudniku - rekao je Berić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić juče je poručio da je protest zloupotreba građana Prijedora da bi se postigli politički ciljevi.

- Ovo što organizuju je ono što ja nikad nisam želeo da se u Prijedoru desi, a to je podela građana Prijedora na dve strane i sukobi građana - rekao je Pavić, podsećajući da stranke iz SZP imaju šest od 31 odbornika u Skupštini grada Prijedora i da je to manje od 20 odsto podrške građana.

On je naveo da pojedini ljudi ne biraju sredstva da dođu na vlast.

- Ja bih im sve to oprostio, ali neka mi odgovore kako je od 2000. do 2004. propao "Celpak" kad su oni bili na vlasti, a nije bilo ni rata, te kad je sa 2.000 do 3.000 zaposlenih spao na to da i danas skupljaju otpadni materijal po firmi - kaže Pavić.

On kaže da je neprimereno remetiti miran život u Prijedoru radi političkih interesa.

- Ostajem principijelno, kao i kod svih protesta, mitinga i antimitinga, da to nije način rešavanja problema. Uskoro će izbori, raspisani su, pa neka pokažu svoju snagu - poručio je Pavić i najavio da će se DNS o odluci Vlade o privatizaciji "Ljubije" izjasniti kad ta odluka bude pred NSRS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izjavio je, povodom najavljenih protesta SzP, da bi bilo dobro da opozicija protestuje protiv same sebe.

- Kad su oni 2004. osnovali zajedničko preduzeće sa "Mitalom", potpisali su ugovor prema kojem se "Ljubija" više neće baviti konkurentnom delatnošću, odnosno eksploatacijom rude. Time je ono postalo mrtvo preduzeće. Ovo radimo da bismo oživeli proizvodnju na širem području Prijedora, kao što su to rudišta u Ljubiji, gde se godinama ne vrši eksploatacija rude. - naveo je Đokić.

IZRAELCI OBEĆALI 300 NOVIH RADNIH MESTA

Izraelski investitori najavili su da će u Srpsku uložiti 113 miliona maraka. Najavili su i 60 miliona maraka investicija u roku od tri godine i 300 novih radnih mesta. RŽR "Ljubija" je u toku 85 godina rada proizveo oko 74 miliona tona rude.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )