FOTO: N1

Riječ je o VNBA ligi u odnosu na NBA ali i u fudbalskoj Superligi u odnosu na Premijer ligu u Engleskoj

Odbojkašice Srbije i odbojkaši Poljske su dobili iste premije od Svjetske odbojkaške federacije (FIVB) za titule prvaka svijeta osvojene u ovoj godini: po 200.000 dolara (oko 176.000 evra) svakom timu. Prema istraživanju Bi-Bi-Sija, na 44 svjetske sportske federacije koje daju premije za svoja krunska takmičenja, u 35 sportova muškarcima i ženama sleduju jednake premije.

Odbojka je jedan od rijetkih sportova u kojima žene nerijetko sklapaju i bolje ugovore od muškaraca. Nezvanično, prema nekim specijalizovanim odbojkaškim sajtovima, neke od naših odbojkašica imaju godišnje i više od pola miliona dolara (navodno, Tijana Bošković i Turskoj 900.000 dolara, što je blizu 800.000 evra).

Uprkos svim apelima i borbama da žene i sa platama u sportu pariraju muškarcima, poslednja „Forbsova” lista „Najbogatijih 100 u sportu” donosi poražavajuću sliku za one koji takvu jednakost nameću kao jedan od prioriteta modernog sporta. Naime, prvi put se dogodilo da među 100 „najbogatijih” nema nijedne sportistkinje. Poslednjih godina u tom društvu su se nalazile tri teniserke Li Na (završila karijeru 2014), Marija Šarapova (na njen finansijski saldo se odrazila petnaestomjesečna zabrana igranja zbog dopinga) i Serena Vilijams koja je prošlu sezonu propustila zbog trudnoće i porođaja pa je umjesto desetak miliona dolara od turnira zaradila samo 62.000 (55.000 evra).

U tenisu su izjednačene nagrade na sva četiri najveća turnira od 2007. godine, kada se Vimbldon pridružio Ju-Es openu (od 1973), Australijan openu (2001) i Rolan Garosu (2006). Najveće nagrade u ovoj godini davao je Ju-Es open, pa su tako muški (Đoković) i ženski šampion (Osaka) dobili po tri miliona evra.

„Gardijan” je nedavno objavio priču o „borbi polova” u sportu, posle istraživanja koje je obuhvatilo hiljade fudbalera i fudbalerki širom svijeta, a tekst je počeo ovako: „Nejednakost polova više je izražena u fudbalu nego u politici, biznisu, medicini i istraživanju svemira…”

To je potkrepljeno činjenicom da brazilski fudbaler Nejmar u PSŽ-u ima 36,5 miliona evra godišnje, koliko zaradi 1.693 igračice zajedno u sedam najjačih liga – Francuska, Njemačka, Engleska, SAD, Švedska, Australija i Meksiko (prema istraživanju „Sporting intelidžensa”). U Norveškoj je, recimo, fudbalski savez te zemlje donio propis po kojem fudbaleri izdvajaju dio svojih primanja za komercijalne aktivnosti fudbalerki.

Na planeti ima sto puta više profesionalnih fudbalera (137.021) nego fudbalerki (1.287), a francuski Lion je klub sa najvećim platama u ženskom sportu (prosjek 160.000 evra godišnje). U Engleskoj je najveći jaz između polova: u ženskoj Superligi plate su 26.752 funte u prosjeku (oko 30.000 evra), dok su u Premijer ligi 99 puta veće i iznose 2,64 miliona funti (2,94 miliona evra)

Prema „Sport intelidžensu”, profesionalna ženska lige s najvećim platama jeste VNBA (košarka, Amerika) ispred Super netbala (netbal, Australija) i Superlige Francuske (fudbal). Klub Feniks Merkjuri, čiji je dres u poslednje dvije sezone nosila naša Sonja Petrović, nalazi se na vrhu liste po platama u VNBA. U tom klubu je godišnji prosjek od 84.621 dolara (74.640 evra). Na drugom mjestu je Los Anđeles Sparks (74.577) za koji je igrala Ana Dabović.

Prosječna godišnja plata u VNBA ligi (68.800 evra) sto puta je manja nego u muškoj NBA ligi (6,8 miliona evra). To je, očigledno, odraz tržišta (TV prava, marketing, sponzori, ulaznice…) koje, za razliku od tenisa, odbojke ili atletike, nije tako atraktivno u ženskoj košarci. To se vidi i po gledanosti (VNBA prosjek 7.716 gledalaca po meču, NBA 17.987) ali i po cijenama ulaznica (5,85 evra, odnosno 130)

Što se tiče poslednje „Fobsove” liste „Najbogatijih 100”, bokser Flojd Mejveder je na čelu sa 251 milionom evra, zahvaljujući samo jednoj borbi (protiv Mekgregora) za koju je dobio 242 miliona (devet miliona od sponzora). Lionel Mesi je drugi (98 miliona evra), Kristijano Ronaldo treći (95 miliona)… Lebron Džejms je prvi među košarkašima (ukupno šesti) sa 75,4 miliona, a Rodžer Federer vodi među teniserima (sedmi ukupno) sa 68 miliona. Novak Đoković je na 86. mjestu, sa 20,7 miliona evra, a na sledećoj „Forbsovoj” listi (jun 2019) najvjerovatnije će biti među prvih 25 na svijetu, pošto je u ovom obračunu zarada (2017. godina) imao svega 1,32 miliona evra od turnira, a u ovoj godini je na tom polju inkasirao 14,1 milion.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )