FOTO: Ilustracija / Blic.rs

Još 7.247 osoba boravi u kolektivnim centrima, potvrđeno nam je iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH, koja se poziva na podatke Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U Uniji su za portal InfoBijeljina naglasili da u BiH imaju još 82 lokacije sa kolektivnim centrima, a centara je ukupno 121.

"Unija za održivi povratak i integracije u BiH provela jedno opsežno istraživanje u svim kolektivnim centrima u BiH, na temelju upitnika koji su popunjavale nadležne institucije za kolektivne centre. U kolektivnim centrima/smještajima nalazi se 2.612 nezaposlena osoba“, rekli su za portal InfoBijeljina iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Kako su dodali, broj osoba u stanju socijalne potrebe u kolektivnim centrima/smještajima je 1.408, a broj kolektivnih centara/smještaja u kojima su neuslovni stambeni objekti je 64.

“Broj kolektivnih centara gdje su izraženi problemi infrastrukture (putevi, vodovod, kanalizacija i dr.) je 28”, rekli su nam iz Unije.

Kako su nam potvrdili, od 1992 - 1995. godine, tokom ratnih zbivanja,  Bosnu i Hercegovinu je napustilo 1,2 miliona stanovnika. 

“Od toga izvan Bosne i Hercegovine trenutno boravi još oko 400.000 osoba”, rekli su iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )