FOTO: null

Načelnik Centra javne bezbjednosti Bijeljina /CJB/ Žarko Ćosić izjavio je danas da je na području koje operativno pokriva ovaj centar u julu zabilježeno osam odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine.

On je na redovnoj konferenciji za novinare istakao da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela oko 75 odsto, a smanjen je i broj krivičnih djela teških krađa, razbojništava i nasilja u porodici. 

"Smanjen je i broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom, kao i broj maloljetnih lica koja su izvršila neko krivično djelo ili prekršaj", kaže Ćosić. 

On je istakao da je u julu pažnju javnosti privuklo ubistvo Siniše Glamočanina, ubijenog hicima iz vatrenog oružja u Bijeljini. "Nakon tri dana osumnjičeni za ubistvo se predao i uz izvještaj je predat u nadležnost Tužilaštva, a određen mu je jednomjesečni pritvor", naveo je Ćosić. 

Načelnik CJB Bijeljina naveo je da u ovakvim slučajevima problem stvara i veliki broj "povratnika", te da su u ovom slučaju obojica, i ubica i ubijeni, povratnici sa izdržavanja kazne. 

"Očigledno je da sistem, društvo i vaspitno-popravne ustanove nisu dobro uradili neke stvari", kaže Ćosić. 

Ubistvo 1. avgusta u Zvorniku, kaže Ćosić, takođe je privuklo pažnju javnosti, a istraga na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela je u toku. "I ovdje je riječ o nekom obračunu čiji je `epicentar` u Srbiji ili Crnoj Gori, a u Republici Srpskoj je to samo `periferija` događaja", kaže Ćosić. 

On je dodao da je zato veoma teško razriješiti ovo krivično djelo, iako istražni organi ne odustaju. 

"Pronašli smo određene dokaze, automobil, međutim tu je sasvim blizu granica i Drina, a djelo je izvršeno vrlo profesionalno, snajperom", kaže Ćosić i dodaje da se na ovom slučaju i dalje radi. 

On je naveo da se, pod nadzorom Okružnog tužilaštva, radi na rasvjetljavanju krivičnog djela razbojništva u Pavlović banci u Bijeljini. "Riječ je o ekspozituri iz koje je odneseno oko 6.000 KM, a koja nije bila obezbijeđena. Ovo krivično djelo je rasvijetljeno oko 90 odsto", rekao je Ćosić. 

On napominje da podaci o 75 odsto rasvijetljenosti krivičnih djela i osam odsto smanjenje u odnosu na prošlogodišnji period pokazuju da je stanje u julu bilo zadovoljavajuće, ali, napominje, kada se vidi da su bila prisutna ubistva i razbojništva to i ne izgleda tako. 

"Međutim, kada se zna da su ovo bila ubistva vezana za obračun, na koja mi baš i ne možemo uticati lako, jedno je, ipak, rasvijetljeno, jedno se rasvjetljava, a pljačka je, ubijeđen sam, skoro riješena jer smo ustanovili ko je izvršilac", rekao je Ćosić ne precizirajući ime da ne bio omeo istragu. 

On je napomenuo da će javnost o svemu biti blagovremeno obaviještena. 

Ćosić je apelovao na poljoprivrednike da vode računa o paljenju na njivama da se ne bi desilo da posljedice budu fatalne za neka lica. 

"Svake godine, zbog nepažnje, imamo dvije-tri žrtve zbog nemara pri obavljanju ovih poslova na njivi", napominje Ćosić. 

Načelnik Sektora policije CJB Bijeljina Stjepan Terzić rekao je da je u julu stanje na području Centra bilo je zadovoljavajuće, s obzirom da je evidentirano 116 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a prošle godine je u julu zabilježen 121 slučaj. 

"Ukupno je evidentiran 131 izvršilac prekršaja, među kojima je 31 povratnik i jedan maloljetnik. U ovom periodu nismo imali narušavanja javnog reda i mira u kojem je učestvovalo pet i više lica", rekao je Terzić. 

On je dodao da su najčešća mjesta na kojima se remeti javni red i mir – trgovi i ulice, odnosno ugostiteljski objekti, a najkritičniji vremenski intervali su od 20.00 do 22.00 časa. 

Inspektor za saobraćaj CJB Bijeljina Radenko Knežević rekao je da je u julu na području Centra evidentirano povoljnije stanje u saobraćaju, prije svega zbog činjenice da je bilo manje saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. 

"Registrovane su 164 saobraćajne nezgode, što je za 8,61 više u odnosu na juli prošle godine. Zabilježene su tri nezgode sa poginulim licima, u odnosu na pet ovakvih nezgoda u julu 2015. godine", rekao je Knežević novinarima. 

On je naveo da su najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda vožnja u pijanom stanju, ali i u slučajevima gdje su vozači početnici. 

"S obzirom da je povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima su vozači bili pod dejstvom alkohola, CJB Bijeljina je svoje aktivnosti usmjerio i ka evidentiranju i sankcionisanju ovih kategorija učesnika u saobraćaju, pa je u julu iz saobraćaja isključeno 286 vozača, što je za 46 odsto više u odnosu na juli prošle godine", rekao je Knežević. 

On je napomenuo da je u julu sprovedena i republička akcija usmjerena na kontrolu korištenja sigurnosnog pojasa. 

"Takođe, na podrčju CJB Bijeljina bio je aktivan i uređaj za kontrolu brzine kretanja `ramer` i evidentirao je 9.150 prekršaja prekoračenja brzine kretanja", rekao je Knežević, napominjući da je neprilagođena brzina kretanja vozila glavni uzrok težih saobraćajnih nezgoda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )