FOTO: Pixabay/Ilustracija

Spoljnotrgovinski promet u sektoru metalske i elektroindustrije u BiH za osam mjeseci ove godine manji je za oko 1,365 milijardi maraka u odnosu na isti period lani, dok je samo u izvozu izgubljeno više od pola milijarde maraka.

Pokazuju to podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je u metalskom i elektrosektoru u navedenom periodu zabilježen pad od 18,2 odsto.

- Pad izvoza aluminijuma u sirovim oblicima od januara do kraja avgusta u iznosu od 203,7 miliona maraka može se pripisati gašenju firme “Aluminij” pa je izvoz metalske i elektroindustrije BiH, prema realnim ocjenama, usljed negativnih efekata pandemije pao za 344,8 miliona KM - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, dodavši da je ukupna vrijednost izvezenih proizvoda u metalskom i elektrosektoru iznosila 2,4 milijarde maraka.

Analiza Spoljnotrgovinske komore pokazuje da su u plasmanu proizvoda iz navedenog sektora prednjačile električne mašine, oprema i njihovi dijelovi. BiH je izvezla te proizvode u vrijednosti nešto većoj od 533 miliona maraka. Na drugom mjestu nalaze se nuklearni reaktori, kotlovi i mašine, a vrijednost izvoza tih proizvoda bila je oko 528 miliona KM. Vrijednost izvezenih proizvoda od željeza i čelika je oko 462 miliona maraka, a u inostranstvo su plasirani i oružje i municija “teški” oko 107 miliona KM.

Od januara do kraja avgusta u BiH su stigli proizvodi iz metalskog i elektrosektora, vrijedni 3,6 milijardi maraka, dok je u istom periodu lani uvezena roba vrijedna 4,4 milijarde maraka. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, najviše je uvezeno nuklearnih reaktora, električnih mašina te željeza i čelika.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da je pandemija izazvala poremećaje u svim sektorima, što je posebno bilo izraženo u martu i aprilu.

- Problemi sa početka pandemije negativno su se odrazili i na naredne mjesece, tako da je u Srpskoj zabilježen pad proizvodnje u metalskoj industriji od oko 40 odsto - istakao je Ćorić.

Dodao je da se u proteklih mjesec-dva situacija počela postepeno popravljati, narudžbe se vraćaju, a sve to je, kako je naglasio, posljedica oporavka privreda zemalja na koje se naša privredna društva najviše oslanjaju u svom poslovanju.

- Pandemija je učinila svoje. Sve što je bilo izvjesno u ovom trenutku je neizvjesno i ne znamo šta nas očekuje imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju. Privrednike brine pooštravanje mjera u zapadnoj Evropi, tako da je svaka dalja prognoza neizvjesna - rekao je Ćorić.

Tržišta

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH najviše proizvoda iz metalskog i elektrosektora u ovoj godini plasirano je u Austriju, Njemačku, Sloveniju i Srbiju. Kada je riječ o uvozu proizvoda iz tog sektora u BiH je najviše robe stizalo iz Njemačke, te Slovenije i Srbije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )